Domáca matcha zmrzlina
Účinky výnimočného matcha čajového prášku vám snáď už nemusíme extra predstavovať. Pripraviť z neho okrem čaju či iného nápoja môžete aj takúto vynikajúcu zmrzlinu.
Suroviny
Suroviny na 4 porcie :
- 1 hrnček mlieka,
- ½ hrnčeka erytritolu ALEBO kokosového cukru,
- ¼ ČL soli,
- 2 – 3 PL matcha prášku (japonský zelený čaj v prášku),
- 1 hustý jemný nízkotučný tvaroh,
- 2 žĺtky,
- 1 nízkotučná šľahačková smotana.
Postup
Začneme zmiešaním troch štvrtín cukru a matcha prášku vo väčšej miske. V druhej miske si zmiešame zvyšný cukor so žĺtkami, potom pridáme cukor s matcha práškom a dobre premiešame, aby sa vytvorila hustá zelená pasta. Mlieko jemne zohrejeme v stredne veľkom hrnci, no neprivedieme do varu. Odstavíme z ohňa a malé množstvo mlieka primiešame do zelenej pasty, miešame kým sa hmoty prepoja.
Postupne vmiešavame všetko mlieko a keď je hmota konzistentná opäť ju dáme na oheň. Skôr než zovrie, stiahneme ju z plameňa a necháme prejsť sitkom, aby sme sa uistili, že je hladká. Pred ďalším krokom necháme zmes poriadne vychladnúť.
Smotanu vyšľaháme a jemne vmiešame do zmesi. Keď sme spokojní s konzistenciou, vylejeme zmes do väčšej uzatvárateľnej nádoby a vložíme do chladničky na niekoľko hodín. Keď je riadne vychladená, vložíme ju do mrazničky.
Túto zmrzlinu je ideálne robiť počas voľného dňa, pretože aby sme zabránili tvorbe malých ľadových kryštálikov v zmrzline, je vhodné ju počas procesu zamrazovania niekoľkokrát premiešať, aby sa zaručila jej dokonalá hladkosť a jemnosť.
ENERGETICKÁ HODNOTA :
celkom 1070 kcal, 1 porcia : 267,5 kcal
Bielkoviny: 13 g
Sacharidy: 33,5 g
Tuky: 20 g
Vláknina: 0,5 g