Domáca matcha zmrzlina

Iveta Škrabáková | 5. september 2019
zmrzlina, matcha, mňam, domáca, fit, fitness, cream, icecream, zmrzka,

Účinky výnimočného matcha čajového prášku vám snáď už nemusíme extra predstavovať. Pripraviť z neho okrem čaju či iného nápoja môžete aj takúto vynikajúcu zmrzlinu.

Suroviny

Suroviny na 4 porcie :

  • 1 hrnček mlieka,
  • ½ hrnčeka erytritolu ALEBO kokosového cukru,
  • ¼ ČL soli,
  • 2 – 3 PL matcha prášku (japonský zelený čaj     v prášku),
  • 1 hustý jemný nízkotučný tvaroh,
  • 2 žĺtky,
  • 1 nízkotučná šľahačková smotana.

Postup

Začneme zmiešaním troch štvrtín cukru a matcha prášku vo väčšej miske. V druhej miske si zmiešame zvyšný cukor so žĺtkami, potom pridáme cukor s matcha práškom a dobre premiešame, aby sa vytvorila hustá zelená pasta. Mlieko jemne zohrejeme v stredne veľkom hrnci, no neprivedieme do varu. Odstavíme z ohňa a malé množstvo mlieka primiešame do zelenej pasty, miešame kým sa hmoty prepoja.

Postupne vmiešavame všetko mlieko a keď je hmota konzistentná opäť ju dáme na oheň. Skôr než zovrie, stiahneme ju z plameňa a necháme prejsť sitkom, aby sme sa uistili, že je hladká. Pred ďalším krokom necháme zmes poriadne vychladnúť.

Smotanu vyšľaháme a jemne vmiešame do zmesi. Keď sme spokojní s konzistenciou, vylejeme zmes do väčšej uzatvárateľnej nádoby a vložíme do chladničky na niekoľko hodín. Keď je riadne vychladená, vložíme ju do mrazničky.

Túto zmrzlinu je ideálne robiť počas voľného dňa, pretože aby sme zabránili tvorbe malých ľadových kryštálikov v zmrzline, je vhodné ju počas procesu zamrazovania niekoľkokrát premiešať, aby sa zaručila jej dokonalá hladkosť a jemnosť.

ENERGETICKÁ HODNOTA :

celkom 1070 kcal, 1 porcia : 267,5 kcal

Bielkoviny: 13 g

Sacharidy: 33,5 g

Tuky:  20 g

Vláknina: 0,5 g