Pečené batáty s avokádovou plnkou a paradajkovou salsou

Iveta Škrabáková | 15. marec 2019
Plnené pečené batáty s avokádovou plnkou a lahodnou salsou

Výnimočná chuť batátov sa skvele hodí ku kombinácii avokáda a rajčín. Pečené batáty si môžete dopriať ideálne na obed.

Suroviny

  • 2 väčšie batáty (sladké zemiaky,
  • 2 avokáda,
  • 3 PL olivový olej,
  • 1 PL citrónová šťava,
  • 1 PL horčica,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • soľ,
  • korenie.

Na salsu:

  • 1 veľká biela cibuľa,
  • kôra a šťava z jednej limetky,
  • 8 – 10 paradajok,
  • malý zväzok koriandrovej vňate,
  • ½ KL hnedého cukru,
  • 1 červenú čili papričku.

Postup

Sladké zemiaky prekrojíme pozdĺžne na dve polovice. Na vnútorných stranách ich potrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Takto pripravené ich dužinou nadol poukladáme na papierom na pečenie vystlaný plech a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 200°C, po dobu cca 35 minút.

Avokádové guacamole
Prečítajte si tiež:

Avokádové guacamole

Kým sa zemiaky pečú avokádo ošúpeme a zbavíme kôstky. Nakrájané avokádo roztlačíme v miske spolu s olejom, citrónovou šťavou, horčicou, pretlačeným cesnakom a korením. Na salsu si nakrájame najemno cibuľu a polejeme ju šťavou z limetky aby zmäkla. Pridáme i nastrúhanú limetkovú kôru. Paradajky si ošúpeme a nakrájame na malé kocky a pridáme ich do misky s cibuľou. Vňať koriandra umyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno a vložíme k ostatným surovinám.

Dochutíme cukrom a poriadne celú zmes premiešame. Misku uzavrieme alebo obalíme fóliou a necháme na 2 až 3 hodiny odstáť v chladničke, aby sa chute prepojili. Do upečených zemiakov postupne vrstvíme avokádovú plnku a salsu, môžeme dozdobiť bazalkovými lístkami alebo nasekanými orechmi. Dobrú chuť!