Pečené batáty s avokádovou plnkou a paradajkovou salsou
Výnimočná chuť batátov sa skvele hodí ku kombinácii avokáda a rajčín. Pečené batáty si môžete dopriať ideálne na obed.
Suroviny
- 2 väčšie batáty (sladké zemiaky,
- 2 avokáda,
- 3 PL olivový olej,
- 1 PL citrónová šťava,
- 1 PL horčica,
- 2 strúčiky cesnaku,
- soľ,
- korenie.
Na salsu:
- 1 veľká biela cibuľa,
- kôra a šťava z jednej limetky,
- 8 – 10 paradajok,
- malý zväzok koriandrovej vňate,
- ½ KL hnedého cukru,
- 1 červenú čili papričku.
Postup
Sladké zemiaky prekrojíme pozdĺžne na dve polovice. Na vnútorných stranách ich potrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Takto pripravené ich dužinou nadol poukladáme na papierom na pečenie vystlaný plech a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 200°C, po dobu cca 35 minút.
Avokádové guacamole
Kým sa zemiaky pečú avokádo ošúpeme a zbavíme kôstky. Nakrájané avokádo roztlačíme v miske spolu s olejom, citrónovou šťavou, horčicou, pretlačeným cesnakom a korením. Na salsu si nakrájame najemno cibuľu a polejeme ju šťavou z limetky aby zmäkla. Pridáme i nastrúhanú limetkovú kôru. Paradajky si ošúpeme a nakrájame na malé kocky a pridáme ich do misky s cibuľou. Vňať koriandra umyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno a vložíme k ostatným surovinám.
Dochutíme cukrom a poriadne celú zmes premiešame. Misku uzavrieme alebo obalíme fóliou a necháme na 2 až 3 hodiny odstáť v chladničke, aby sa chute prepojili. Do upečených zemiakov postupne vrstvíme avokádovú plnku a salsu, môžeme dozdobiť bazalkovými lístkami alebo nasekanými orechmi. Dobrú chuť!