Karfiolovo-brokolicový gratin
Karfiol a brokolica rozhodne patria medzi potraviny, ktoré by sme mali pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička. Nie každý ich však má rád, že? Ich kombinácia v tomto recepte však pozitívne prekvapí. Vyskúšajte s nami.
Suroviny
- ½ karfiolu,
- 1 brokolica,
- menšia šalotka,
- 50 g masla,
- 1/4 hrnčeka ryžovej múky,
- 500 ml teplého mlieka,
- 1 hrnček chudšieho strúhaného syra,
- ½ hrnčeka parmezánu,
- soľ,
- mleté čierne korenie.
Postup
Brokolicu aj karfiol si rozdelíme na menšie „ružičky“ a uvaríme v osolenej vode 6 – 8 minút. Scedíme a striedavo vrstvíme do skleného pekáča, osolíme a okoreníme a posypeme najemno nakrájanou šalotkou. Na nepriľnavej panvici si rozpustíme maslo, počas cca 1 minútky, a postupne vmiešame metličkou múku tak, aby sa nám neurobili hrčky.
Stiahneme z ohňa a postupne prilievame teplé mlieko, než vznikne konzistentná omáčka, potom prehrejeme na ohni ešte 3 minúty do zhustnutia. Takto pripravenú krémovú zmes vylejeme na zeleninu v pekáči a posypeme zmesou nastrúhaných syrov. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C po dobu 20 až 30 minút, kým začne syr bublať a zlatnúť.
Energetická hodnota: Celkom : 1478 kcal / 4 porcie
1 porcia : 369,5 kcal
Bielkoviny: 21,75 g
Sacharidy: 21 g
Tuky: 26 g
Vláknina: 4,25 g