Karfiolovo-brokolicový gratin

Iveta Škrabáková | 3. február 2020
zdravie, fit, recept, brokolica, karfiol, gratin, domáce, zapekané recepty, fitastyl.sk, bez lepku, čo uvariť, obed, večera

Karfiol a brokolica rozhodne patria medzi potraviny, ktoré by sme mali pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička. Nie každý ich však má rád, že? Ich kombinácia v tomto recepte však pozitívne prekvapí. Vyskúšajte s nami.

Suroviny

  • ½ karfiolu,
  • 1 brokolica,
  • menšia šalotka,
  • 50 g masla,
  • 1/4 hrnčeka ryžovej múky,
  • 500 ml teplého mlieka,
  • 1 hrnček chudšieho strúhaného syra,
  • ½ hrnčeka parmezánu,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie.

Postup

Brokolicu aj karfiol si rozdelíme na menšie „ružičky“ a uvaríme v osolenej vode 6 – 8 minút. Scedíme a striedavo vrstvíme do skleného pekáča, osolíme a okoreníme a posypeme najemno nakrájanou šalotkou. Na nepriľnavej panvici si rozpustíme maslo, počas cca 1 minútky, a postupne vmiešame metličkou múku tak, aby sa nám neurobili hrčky.

Stiahneme z ohňa a postupne prilievame teplé mlieko, než vznikne konzistentná omáčka, potom prehrejeme na ohni ešte 3 minúty do zhustnutia. Takto pripravenú krémovú zmes vylejeme na zeleninu v pekáči a posypeme zmesou nastrúhaných syrov. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C po dobu 20 až 30 minút, kým začne syr bublať a zlatnúť.

Energetická hodnota: Celkom : 1478 kcal / 4 porcie

1 porcia : 369,5 kcal

Bielkoviny: 21,75 g

Sacharidy: 21 g

Tuky: 26 g

Vláknina: 4,25 g