Domáci biely jogurt
foto: istockphoto.com
Biely jogurt obsahuje veľké množstvo nutričných látok potrebných pre zdravý vývin organizmu. Príprava jogurtu je možná aj doma. Je veľmi jednoduchá a rýchla.
Suroviny
- 1 liter plnotučného kravského mlieka
- 1 biely jogurt so živými kultúrami (150 g)
Ďalej si pripravíme hrniec, sterilizované sklenené poháriky s uzávermi a hlbší plech na pečenie.
Postup
- Mlieko vylejeme do hrnca a zahrejeme na teplotu 80 °C. Ak nemáme teplomer, nevadí. Mlieko odstavíme vtedy, keď sa na jeho povrchu začnú robiť bublinky. Mlieko nám nesmie prevrieť. Odstavíme a necháme chladnúť. Priebežne zbierame kožu.
- To, že je už mlieko dostatočne vychladnuté zistíme aj tak, že v ňom už udržíme prst bez toho, aby nás mlieko pálilo. Nesmie však byť studené.
Keď nám mlieko vychladne na teplotu cca 40 - 45 °C, odoberieme z neho jednu naberačku do sklenenej misky. Do odobratého mlieka primiešame jogurt. Poriadne premiešame a prilejeme späť k zvyšnému mlieku. Opäť poriadne premiešame. - Jogurt (zatiaľ vyzerá ešte stále ako riedke mlieko) nalievame naberačkou do pripravených pohárov. Tie umiestnime na plech, do ktorého nalejeme trochu teplej vody.
- Poháre s jogurtom držíme v teple 8 - 12 hodín. Vložíme ich do rúry vyhratej max na 50 °C a ihneď rúru vypneme. Raz za 1 - 2 hodiny opäť rúru vyhrejeme na 50 °C a opäť ihneď vypneme. Jogurt pokojne necháme vo VYPNUTEJ rúre aj cez noc. Ráno preložíme do chladničky už krásny, hustý jogurt.
Prečítajte si tiež:
2x Domáce kokosové mlieko (aj bez laktózy)