Domáci biely jogurt

Redakcia | 20. apríl 2022
domáci biely jogurt, výroba jogurt, recept na domáci jogurt, pobiotikám

Biely jogurt obsahuje veľké množstvo nutričných látok potrebných pre zdravý vývin organizmu. Príprava jogurtu je možná aj doma. Je veľmi jednoduchá a rýchla.

Suroviny

  • 1 liter plnotučného kravského mlieka
  • 1 biely jogurt so živými kultúrami (150 g)

Ďalej si pripravíme hrniec, sterilizované sklenené poháriky s uzávermi a hlbší plech na pečenie.

Postup

  1. Mlieko vylejeme do hrnca a zahrejeme na teplotu 80 °C. Ak nemáme teplomer, nevadí. Mlieko odstavíme vtedy, keď sa na jeho povrchu začnú robiť bublinky. Mlieko nám nesmie prevrieť. Odstavíme a necháme chladnúť. Priebežne zbierame kožu.
  2. To, že je už mlieko dostatočne vychladnuté zistíme aj tak, že v ňom už udržíme prst bez toho, aby nás mlieko pálilo. Nesmie však byť studené.
    Keď nám mlieko vychladne na teplotu cca 40 - 45 °C, odoberieme z neho jednu naberačku do sklenenej misky. Do odobratého mlieka primiešame jogurt. Poriadne premiešame a prilejeme späť k zvyšnému mlieku. Opäť poriadne premiešame.
  3. Jogurt (zatiaľ vyzerá ešte stále ako riedke mlieko) nalievame naberačkou do pripravených pohárov. Tie umiestnime na plech, do ktorého nalejeme trochu teplej vody.
  4. Poháre s jogurtom držíme v teple 8 - 12 hodín. Vložíme ich do rúry vyhratej max na 50 °C a ihneď rúru vypneme. Raz za 1 - 2 hodiny opäť rúru vyhrejeme na 50 °C a opäť ihneď vypneme. Jogurt pokojne necháme vo VYPNUTEJ rúre aj cez noc. Ráno preložíme do chladničky už krásny, hustý jogurt.