Avokádový toast s Benediktínskym vajíčkom
Vajce Benedikt, často ho nájdeme na menu reštaurácií, či bistier. Toto chutné krémové vajíčko, je skvelé si dopriať na raňajky, v pohodlí vášho domova. Viete ako na to?
Suroviny
na 1 porciu:
- 1 krajec celozrnného chleba,
- 1 vajce,
- 1/2 avokáda,
- soľ,
- mleté čierne korenie (voliteľné),
- 4-5 PL octu (do vody na varenie).
Postup
Na suchej teflónovej panvici si opečieme chlebík, cca 1 minútu z každej strany. Do hrnca si dáme vodu tak, aby bola do výšky cca 3 - 4 cm, pridáme soľ a ocot. Kým sa nám zohrieva voda avokádo zbavíme šupky a nakrájame pozdĺž na tenšie plátky. Keď voda zovrie, stiahneme oheň tak, aby voda nevrela iba hriala. Ak nemáme špeciálne formičky na stratené (benediktínske) vajce je ideálne si pomôcť naberačkou, ktorú necháme ponorenú vo vode, kým nezačne bielok tuhnúť. Potom ho necháme vo vode a môžeme ešte trochu po okrajoch zbierať, aby bol čo najviac konzistentný so žĺtkom.
Po 2 minútach si vajce otočíme. Celková doba varenia by totiž nemala presiahnuť 4 minúty, aby bol žĺtok tekutý. Takto pripravené vajíčko si vyberieme a schladíme v studenej vode, aby tekutý žĺtok vnútri ďalej netuhol. Na opečený toast poukladáme plátky avokáda, a položíme naň vajce, ktoré potom rozkrojíme a necháme žĺtok roztiecť, aby ním toast pekne nasiakol. Podľa chuti si môžeme toast dochutiť mletým čiernym korením, bylinkami, či cherry rajčinami.
Dobrú chuť!