Aká je úloha JÓDU v našom organizme? Pozor na dávkovanie, opatrnosti nikdy nie je dosť!

Ing. Vladimíra Mihálová | 5. máj 2022
Aká je úloha JÓDU v našom organizme? Pozor na dávkovanie, opatrnosti nikdy nie je dosť!

Viete, že Slovensko má výrazne menej jódu tak v pôde, ako aj vo vode? A prečo tá opatrnosť v súvislosti s jódom?

Poznáte hlavné funkcie jódu v organizme?

Pred viac ako sto rokmi sa zistilo, že jód zabraňuje vzniku strumy a môže napraviť zníženú funkciu štítnej žľazy.

V súčasnosti ale poznáme i ďalšie úlohy jódu, ktoré majú oveľa väčší rozsah:

  • podieľa sa na regulácii rýchlosti telesného metabolizmu
  • zabezpečuje rast a vývoj organizmu
  • podporuje normálny duševný i mentálny vývoj, výkonnosť mozgu
  • pomáha udržiavať telesné zdravie a odolnosť organizmu voči škodlivým činiteľom (infekciám)
  • zamedzuje zvyšovaniu úrovne cholesterolu
  • pozitívne ovplyvňuje kvalitu vlasov, nechtov, zubov a pokožky
  • kladne pôsobí na nervový systém
  • reguluje rýchlosť využívania kyslíka v bunkách
  • chráni pred rakovinou a cystami v prsníkoch

jód, nedostatok jódu, losos, ryby

Zdroje jódu a denná spotreba

Odporúčania zväčša kolíšu medzi 100 – 250 mikrogramami (µg) denne. Podľa laboratórnych výskumov by mali postačovať i hodnoty pod 100 µg, ak strava neobsahuje nadmerné množstvo dusičnanov.

Denná spotreba jódu by mala byť, samozrejme, prispôsobená konkrétnym podmienkam, okolnostiam a spôsobu života jednotlivca (napr. oblasť, v ktorej žije; tehotné ženy; dojčiace matky; stresujúce povolanie atď.).

Oolong nie je len obyčajný čaj
Prečítajte si tiež:

Oolong nie je len obyčajný čaj

Hlavným zdrojom jódu sú potraviny a platí, že čím viac jódu sa nachádza v pôde, tým viac ho nájdeme v potravinách. Najbohatšie pôdy na jód sú v prímorských krajinách.

Slovensko má však ako vnútrozemský štát výrazne menej jódu tak v pôde, ako aj vo vode. S tým súvisí aj fakt, že potraviny vyprodukované u nás sú na jód chudobnejšie. Najviac jódu teda nájdeme najmä v morských produktoch - morské ryby ako losos, treska, makrela, sleď a v morských riasach.

Obsah jódu v morských rybách môže dosahovať až okolo 200 µg/100g. Ideálne je konzumovať ich 2-krát do týždňa. Spolu s ďalšími potravinami ako sú slnečnicové či ľanové semienka, búrske oriešky, ovsené vločky, syry, jablká, broskyne, maliny, mrkva, paprika atď. môžeme nášmu telu zabezpečiť potrebnú dávku jódu.

jód, jód v strev, nedostatok jódu, metabolizmus, štítna žľaza

Opatrnosti nikdy nie je dosť – pri prísune jódu to platí dvojnásobne

Jód je pre naše telo nevyhnutný a nenahraditeľný stopový prvok, treba však pamätať na to, že jeho nadbytok nám neprospieva. Dajte si pozor na prehnané konzumovanie strumigénov v strave: kapusta, kel, karfiol, brokolica alebo iná kapustovitá zelenina!

Napriek tomu, že dodávajú telu jód, pri diagnostikovanom ochorení štítnej žľazy môžu viac uškodiť, ako pomôcť. Pri ich zvýšenej spotrebe znižujú schopnosť tela absorbovať lieky. Podobne, je to aj pri užívaní potravinových doplnkov s obsahom jódu.

Nadmerné nahradzovanie, najmä u ľudí s predispozíciou štítnej žľazy, môže spustiť ďalšie zhoršovanie jej stavu. Takíto ľudia ich môžu užívať koľko chcú, no s nulovým účinkom. Telo si s nimi nebude vedieť poradiť, pretože netuší, kam má tieto látky nasmerovať. Následne ich z tela vylúči v moči.

Ak by vás zaujímalo, či vášmu telu dodávate dostatočný prísun jódu, možno to zistiť 24 hodinovým zberom moču. Zvlášť u tehotných žien a dojčiacich matiek je zistenie tejto informácie veľmi dôležité z hľadiska zdravého vývoja ich dieťaťa.