10 pravidiel prežitia: Nedovoľte negatívnym emóciám zvíťaziť

Zuzana Paprskárová | 4. marec 2024
pravidlá prežitia, depresia, kríza, kríza stredného veku

Vyhrotené emócie vedú k psychickému a fyzickému vyčerpaniu. Keď máme pocit ohrozenia a svet naokolo už nie je taký, ako býval, naša myseľ funguje nepredvítateľne a stresovo. Nedovoľme, aby nás dohnala k depresii a nočným morám.

10 pravidiel prežitia

  1. Hovorte o svojich pocitoch. Nemajte zábrany. Priateľky, kolegyne, manžel, mama, vyberte si vhodného empatického kandidáta. Ak neuspejete, vyhľadajte odbornú pomoc. Verte, pomôže vám a nie je to prejav vášho zlyhania.
  2. Cvičte, hýbte sa, plávajte, prechádzajte sa. Akákoľvek aktivita je lepšia než plakanie na gauči. Podporujeme všetko, čo nám pomôže vyplaviť endorfíny.
  3. Meditujte. Hormonálna nerovnováha v nás vyvoláva negatívne myšlienky, ovláda nás neviditeľnými nitkami  a zamáva aj s naším sebavedomím. Meditácia je jeden zo spôsobov, ako sa s negatívnymi pocitmi vysporiadať.
  4. Dýchajte a počítajte. Nájdite si pohodlnú polohu, sústreďte sa na svoj dych a počítajte. Nadýchnite sa, zadržte dych a vydýchnite. Dôležité je, aby výdych trval dlhšie ako nádych. Vedomé dýchanie je výborným nástrojom na získanie kontroly nad svojimi emóciami.
  5. Nemáte žiadneho koníčka? Niečo sa určite nájde. Čo vám robilo radosť v mladosti? Tancovanie (hoci iba v obývačke pri zapnutej hudbe), koncerty (opäť pomôžu aj online koncerty), čítanie kníh, háčkovanie, spievanie, sudoku, krížovky, čokoľvek sa počíta.
  6. Odpútanie pozornosti. V stave najväčšieho smútku a apatie, keď nevládzete ani vstať z postele alebo si uvariť kávu, pomôže nečakaná zmena. Je jedno, či v danom okamihu začnete skákať, behať alebo počítať obkladačky. Každé vytrhnutie z apatie sa počíta.
  7. Rituály pomáhajú. Stretnutie s priateľkou každý piatok, kino raz do mesiaca či bylinkový čaj na sklonku dňa sú stabilné aktivity, o ktoré sa môžete oprieť a na ktoré sa môžete tešiť.
  8. Pevný režim poskytuje stabilitu a oporu v bezútešnom dni. Trvajte na tom, že ho budete dodržiavať každý deň. Za každých okolností. Či už je to káva o ôsmej ráno, jabĺčko na desiatu, prečítanie si novín na poludnie, rozhovor s manželom po práci. Akokoľvek sa vám nechce. Robte to pre seba.
  9. Obdarujte sa. Čo tak malý darček sama sebe po každej výplate? Celý mesiac môžete vyberať a tešiť sa. Odmeňte sa čímkoľvek. Je na vás, či pôjde o hmotnú vec, zážitok alebo stretnutie s rodinou, ktorá býva ďaleko.
  10. Uzavrite deň kvalitným spánkom. Dbajte na rovnaký spánkový režim každý deň. Vylúčte zo svojej spálne všetko negatívne. Vrátane modrého svetla a starej posteľnej bielizne, ktorú je vám možno ľúto vyhodiť, lebo je od babičky. Zbavte sa všetkého rušivého. Nepozerajte pred spaním správy, nedopustite, aby vás bezútešné informácie trápili v nočných morách. Tešte sa na spánok a na nasledujúci deň, keď sa zobudíte zdravé.

Každá pomoc je vítaná

Keď si so zmenami nálad neviete rady, vyskúšajte bylinky. Tie, ktoré obsahujú fytoestrogény naozaj pomáhajú. Pokiaľ však domáca liečba nezaberá, obráťte sa na odborníka. V závislosti od fyzických a psychických problémov vám môže predpísať hormonálnu substitučnú liečbu alebo antidepresíva.

Po čom siahnuť v bylinkovej lekárničke?

Medovka pomôže pri nervozite a nespavosti.

Ženšen pomôže pri problémoch so sústredením, pozornosťou a pri duševnej apatii.

Ľubovník bodkovaný zabráni depresii, melanchólii, úzkosti aj záchvatom paniky.

Chmeľ upokojí a zaženie nervozitu.

Ploštičník sa odporúča pri podráždenosti, depresii, pri búšení srdca a závratoch.