Máte doma mačku? Budete dlhšie žiť!

Zuzana Horvath | 5. február 2024
mačka, mačky, dlhovekosť, mačky a dlhovekosť, dlhšie žiť, mačky história, mačky povery, mačka ako žena, mýtus

Vraj mačky sú falošné. Naozaj? A nie sú falošnejší náhodou ľudia? Kto to vlastne povedal a na základe čoho tak usúdil?

Mačky majú svoju osobnosť, z čoho pramení, že vás nebudú hlúpo a naivne nasledovať len preto, lebo ich kŕmite. To ale nie je falošnosť, to je, naopak, úprimnosť. Mne teda mačky náramne pripomínajú ženy. Rafinované, zvodné, starajú sa o svoj kožúšok a pazúriky, chcú byť maznané, sú hravé a keď nemajú náladu, prskajú, kade chodia. Nie sú nonstop pripravené byť milé, na rozdiel od psov. Neznamená to však, že ľudí len využívajú. Ak si niekoho obľúbia, milujú ho celým srdcom a do posledného chĺpka.

O mačkách koluje toľko mýtov, až sa človeku rozum zastavuje a zároveň sa natíska otázka, či je väčší blázon ten, ktorý ich vymýšľa, alebo ten, ktorý im verí. V priebehu tisícročí sa ich nazbierala celkom slušná zbierka. Z mačkovitých šeliem vytvárame démonov na základe neopodstatnených povier. Čo je na mačkách natoľko iritujúce, že u ľudí vyvolávajú také iracionálne tvrdenia? Niektoré povery boli rokmi vyvrátené, iné pretrvávajú dodnes.

Najbizarnejšie mačacie povery

Najznámejšia povera sa jednoznačne týka čiernych mačiek, ktoré majú, skrátka, smolu. Pýtate sa prečo? Pretože sú čierne... Patria k Halloweenu ako tekvice a strašidlá, čo im na sympatickosti rozhodne nepridáva, no už v 13. storočí predstavovali čierne mačky v Európe symbol nešťastia. V roku 1233 pápežský dekrét odsúdil satanistický kult, ktorý údajne, okrem iného, uctieval diabla, ktorý mal podobu diabolskej čiernej mačky. To malo za následok smrť miliónov mačiek počas nasledujúcich 300 rokov. Okrem toho v roku 1484 pápež Inocent VIII. vyhlásil, že mačka bola „diablovým obľúbeným zvieraťom a idolom všetkých čarodejníc“. V roku 1500 vznikla viera, že čarodejnice sa dokážu zmeniť do podoby čiernych mačiek. Tento spôsob myslenia sa veľmi rýchlo začal šíriť a Puritáni praktizovali pálenie čiernych mačiek pred pôstom, aby ochránili svoje domovy pred ohňom.

„Mačka, ktorá nám prebehne cez cestu, naozaj nenosí smolu. Nemusíme sa prežehnať ani si odpľuť.“

Moderná stigma čiernych mačiek

Hoci sme dnes už v iných časoch a čarodejnice ani čierne mačky neupaľujeme, v mnohých z nás sú obavy z tejto farby srsti stále zakorenené. Čierne mačky (a čierne psy) trávia v útulkoch dlhší čas čakaním na adopciu ako domáci miláčikovia iných farieb. Mačka, ktorá nám prebehne cez cestu, naozaj nenosí smolu. Nemusíme sa prežehnať ani si odpľuť. Skrížila nám cestu preto, lebo niekam išla. Odsudzovať niekoho na základe jeho farby, to tu už bolo...

mačka, mačky, dlhovekosť, mačky a dlhovekosť, dlhšie žiť, mačky história, mačky povery, mačka ako žena, mýtus

Toxoplazmóza, schizofrénia či vyvolávač dažďa

Traduje sa, že ju roznášajú mačky, a preto sa tehotné ženy svojich domácich miláčikov zbavujú. Väčšina ľudí sa ale toxoplazmózou nakazí v kuchyni pri ochutnávaní surového mäsa. Na to, aby ste sa ňou nakazili od mačky, museli by ste zjesť jej trus alebo s ním prísť do iného kontaktu, preto stačí prenechať čistenie toalety v tomto období na vášho partnera a nie je dôvod na obavy. Spomínané parazity spúšťajú aj schizofréniu, to je vedecky podložené, ale prečo z tohto obviňujeme stále iba mačky? Veď toxoplazmózu rozširujú mnohé iné živočíchy: hospodárske zvieratá, psy, vtáky, ryby a dokonca i človek. Zdrojom infekcie u človeka nemusí byť zviera. Človek sa môže nakaziť aj nedostatočne tepelne upraveným mäsom, nedostatočne umytou zeleninou, v pieskoviskách, hlinou. Namieste je preto hygiena, nie nenávisť voči mačkám.

V Holandsku sa ľudia snažia nemať dôležité alebo súkromné rozhovory, keď je mačka v miestnosti. Veria, že bude šíriť klebety.

A ak nevesta vo svadobný deň v Taliansku počuje kýchanie mačky, znamená to, že manželstvo bude dobré. Keď obyvatelia v Indonézii chcú, aby pršalo, oblievajú mačku vodou. Ľudia, sme my normálni?

Pre Egypťanov dokonalé tvory

Ak sa nejaká mačka narodila v Egypte, postretol ju odlišný osud. V starovekom Egypte boli božským symbolom. Vnímali ich ako pomocníkov, ktorí im zabíjajú hady, škorpióny či vtáky. Mnohé mumifikované mačky boli objavené v hrobkách spolu s ľuďmi, takže hrali dôležitú úlohu aj v posmrtnom živote. Po tom, čo starí Egypťania počas svojho života chovali mačku ako domáceho maznáčika, pokračovali v tomto vzťahu aj v posmrtnom živote. „Hrobka bola posmrtným domom človeka na večnosť,“ vysvetľuje Julia Troche, egyptologička. „Vo svojich hrobkách by ste zobrazovali svoju rodinu, svoje najväčšie tituly, ocenenia a veci, ktoré ste radi robili. Takže vidieť mačky zahrnuté medzi týmito maľbami, hovorí o ich dôležitosti v každodennom živote starých Egypťanov, ako aj o ich nádeji, že s nimi budú pokračovať aj na onom svete.“ Starí Egypťania si mačky veľmi vážili aj preto, že ich králi, faraóni, chovali obrovské mačky. Členovia egyptskej kráľovskej triedy obliekali svoje mačky do zlata a nechali ich jesť z tanierov.

„Pradenie mačiek spadá medzi 25 a 140 Hz. Rovnaká frekvencia pomáha pri hojení zlomených kostí, oprave kĺbov, šliach a pri hojení rán.“

Závideniahodné vlastnosti

Egypťania pochopili, aké praktické sú mačky, veď vďaka nim udržali hlodavcov mimo svojich domov. Okrem toho tiež veľmi rýchlo zistili, že mačky všetkých veľkostí sú inteligentné, rýchle a silné. Svojich majiteľov ochraňovali a tí na oplátku rešpektovali ich dravosť. Tiež ich vnímali ako symbol plodnosti, nakoľko mačky majú v jednom vrhu viacero mačiatok a rodia viackrát za rok. Často ich preto vidíme na maľbách, ako sedia práve pod ženskými stoličkami. Vážili si ich a zabíjanie mačiek v starovekom Egypte bolo zakázané. Výnimku mala iba mumifikácia. Mačky samotné neboli uctievané ako bohovia, ale ako nádoby, ktoré bohovia mohli po smrti obývať a mohli po smrti prebrať na seba ich podobu.

Zbohom, infarkt!

Odhliadnuc od toho, či vám vyhovuje povaha mačky (i keď každá mačka má inú povahu, ako je to aj s ľuďmi), nepopierateľný benefit, ktorý je potvrdený aj vedeckou komunitou, je ich schopnosť nás liečiť. Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí vlastnia mačku, s menšou pravdepodobnosťou zomrú na infarkt. Liečitelia využívali pri svojej práci silu zvuku po stáročia. Určité frekvencie a tóny zvuku dokážu mať rôzne liečivé účinky na telo a týmto spôsobom nás lieči aj mačacie pradenie. Mačka pradie, keď je spokojná, šťastná a uvoľňujú sa jej endorfíny. Presne to isté robí aj u ľudí – stimuluje naše hormóny šťastia, čím sa, logicky, znížia stresové hormóny a znižuje sa krvný tlak.

Frekvencia zdravia

Je dokázané, že pradenie mačiek spadá medzi 25 a 140 Hz. Rovnaká frekvencia pomáha pri hojení zlomených kostí, oprave kĺbov, šliach a pri hojení rán. Mačky sú známe svojou schopnosťou rýchlo sa vyliečiť z vlastných zlomených kostí (zo všetkého sa rýchlo „vylížu“) a výskyt problémov s kĺbmi a rakoviny kostí u mačiek je nízky. Je preto naozaj možné, že pradenie mačiek pomáha aj rýchlejšiemu uzdraveniu ľudí. Existuje mnoho príbehov o ľuďoch s migrénami, ktorých bolesti hlavy sa zmiernia alebo zmiznú, keď si ľahnú s hlavou blízko pradúcich mačiek. Osoba s dýchacími problémami môže tiež ľahšie dýchať, ak je v blízkosti mačka, ktorá pradie.

Felinoterapia = liečba mačkou

Hipoterapia je už medzi ľuďmi celkom rozšírená, a najmä prijímaná, ide o liečenie pomocou darov, ktoré dostali kone. Pri felinoterapii ide tiež o zooterapiu, no hlavnú úlohu preberá mačka. Vďaka vyššej telesnej teplote má schopnosť rozohriať naše stuhnuté končatiny, hladkanie jej kožúška znižuje krvný tlak, upokojuje a prítomnosť s týmto tvorom znižuje pocit osamelosti či duševnej bolesti, s ktorou sa aktuálne človek pasuje. Veľakrát je pre starých ľudí, ktorí žijú sami, pocit, že sa musia starať o zvieratko, vietor do plachiet. Zodpovednosť za toho chlpatého tvora ich často drží pri živote, pretože sa cítia užitoční. Mačka si líha na vaše choré miesto alebo tesne k nemu a začne vás liečiť. Samozrejme, nie každá, ale pokiaľ si s ňou vybudujete blízky vzťah, považuje vaše liečenie za svoju misiu. Ľudia, ktorí mali a majú mačky, sa dožívajú v priemere o 10,3 rokov viac ako tí, ktorí mačku nemali.

mačka, mačky, dlhovekosť, mačky a dlhovekosť, dlhšie žiť, mačky história, mačky povery, mačka ako žena, mýtus

Akupunktúra a dobrá energia zdarma

Felinoterapia je každodenný život s mačkou, každá interakcia na vás vplýva. Aj také prešľapávanie z labky na labku, pri ktorom vystrkuje pazúriky, má svoj osoh. Stláča vám rôzne body a aktivuje ich, máte akupunktúru zdarma. Hladkať mačku je priaznivé aj na trávenie a zdravú urogenitálnu sústavu. Majsterkami v tomto liečení sú vraj krátkosrsté alebo bezsrsté mačky. Stres a únavu zasa potláčajú dlhosrsté. Pomáhajú aj pri nespavosti a depresii. To, že mačka odoberá zlú energiu, nie sú len babské klebety. Odborníci na bioenergiu s týmito tvrdeniami súhlasia. Vie totiž vycítiť vašu chorobu. A ak sa o vás iba obtiera, odoberá vám negatívnu energiu z daného miesta alebo sa snaží vylepšiť vaše momentálne negatívne rozpoloženie. Ešte sa vám nestalo, že by ste plakali alebo sa s niekým hádali a mačka si chcela na vás sadnúť stoj čo stoj? A keď sme pri tej energii, údajne čierne mačky odoberajú dvakrát viac zlej energie ako ostatné. Ak si máte pamätať nejakú poveru o mačkách, nech je to táto.

„Pokiaľ si s ňou vybudujete blízky vzťah, považuje vaše liečenie za svoju misiu.“

Mačacia terapia pre vystresovaných manažérov

U nás je liečenie mačkami opäť len v plienkach, v zahraničí ide o uznávanú terapeutickú pomôcku. Veď si len predstavte, aká nízka by bola úroveň vášho stresu, ak by vás zavreli do jednej miestnosti s hromadou mačiatok? Netýka sa to ľudí, ktorí z nich majú fóbiu, pochopiteľne. Tí ostatní by mali asi taký široký úsmev, až by im vyschli zuby, oči by sa rozžiarili a mali by chuť neustále nejaké mačiatko stláčať a maznať. Presne takýto experiment sa uskutočnil v parku v Los Angeles, môžete si ho nájsť pod pojmom Kittentherapy, t. j. terapia mačiatkami. Vystresovaných a vyhorených dospelých ľudí zavreli do sklenenej miestnosti, ktorá mala veľkosť asi ako vaša spálňa. Do uší im zapli meditačnú hudbu, a potom k nim pustili mačiatka z miestneho útulku, ktoré sa spolu hrali a robili všetky tie neskutočne roztomilé veci, nad ktorými všetci účastníci len ochkali a achkali. Experiment sa vydaril. Tento box sa v momente premenil na terapeutický.

Mačkári si rozumejú

Rozdelenie na psíčkarov a mačkárov nemá veľmi opodstatnenie, nakoľko všetky zvieratá si zaslúžia lásku. Avšak tak, ako si rozumejú majitelia psov, vzájomné sympatie preletia ihneď i medzi majiteľmi mačiek. Takíto ľudia majú zmysel pre zodpovednosť, pretože mačky sa dožívajú aj dvadsať rokov a ide o záväzok na dlhý čas. Mačkári chápu ducha nezávislosti a nemajú problém dať vo vzťahu priestor aj partnerovi. Sú ľudia, ktorým vyhovuje, ak ich druhí poslúchajú a robia to, čo od nich vyžadujú, a potom sú takí, ktorí sa radšej obklopujú osobnosťami. Takými, ktorí majú vlastný názor, bývajú tvrdohlaví a občas rezervovaní, no vždy ide o originálneho človeka, ktorý nikoho nekopíruje. Ľudia milujúci mačky takíto zväčša bývajú, a práve preto ich láka toto zvieratko.

Mačky sa netvária, že vám zajtra zavolajú a neurobia to. Nepreberú vám manžela, neohovárajú vás pred šéfkou. Neprenášajme preto ľudské negatívne vlastnosti na zvieratá, ktoré za nič nemôžu. Mačky sú hravé tvory, ktoré chcú byť slobodné a milované. Možno majú názor na život a nepotrebujú svojho pána, ktorého by slepo nasledovali, túžia však kráčať po vašom boku, ako to robili po stáročia.