Perom šéfredaktorky: Ako vystúpiť zo svojej komfortnej zóny?

Jana Fialová | 3. február 2022
Jana Fialová, editoriál, február

Ako nezísť z cesty a dodržať, čo ste si predsavzali? Je jedno, či túžite stať sa vegetariánom, odbehnúť maratón, spraviť aspoň 10 klikov alebo vybehnúť schody bez toho, aby sa vám pred očami prehrával celý váš život...

Čokoľvek si zaumienite, dokážete nielen začať, ale aj dokončiť to. Každý jeden pokus je ako nový, nepopísaný papier a to, čo naň napíšete, je na vás. Možno pár papierov skončí v koši, možno niekedy nebudete mať ani len chuť „chytiť pero a písať". Ale ak niekomu poviete o svojom sne, ak zveríte svoje plány a ciele blízkemu človeku, na ktorom vám záleží, verte, nebudete ho chcieť sklamať.

Jana Fialová, šefredaktorka FIT štýl

Začínala som niekoľko výziev, niektoré som dokončila, ale niektoré nie. Cvičenie, strava, limity... Najskôr eufória, nadšenie, pocit, že dokážem všetko, čo si zaumienim, a dokážem to hneď. Neskôr sklamanie, neúspech, nezdar – postupne menej času, niekedy viróza, uzávierka v redakcii, potom migréna... a bublina praskla.

Teraz som to spravila inak. Nielen voči sebe chcem byť zodpovedná, ale aj voči mojim blízkym. Chcem byť príkladom pre moje deti. Ak chcem, aby v živote dokázali ísť za tým, čo si predsavzali, musia vidieť ako na to. A tak som sa rozhodla, že im to ukážem. Že uvidia, ako sa dá zotrvať, aj keď „fakt dnes vonku fúka a teploty sú mínusové“, „hlava nespolupracuje“, „a predsa len – aspoň pohár koly..?“ – to všetko sú výhovorky, ktoré som sa v mojej hlave rozhodla škrtať. Komfortná zóna bola príjemná, ale brzdila ma.

A ja tak rada lietam!

Začala som tým, čo ma zabíja najviac. „Nemám čas“ som nahradila „vstanem skôr“. A, čuduj sa svete, stíham toho oveľa viac a akosi s tým vstávaním mi je nadelenej aj viac energie. K tomu pohyb, zmena v jedálničku a verte, ten papier sa píše sám. Verím, že keď sa takto na cestu vydáme a nezídeme z nej, stane sa z predsavzatí životný štýl, návyk, samozrejmosť. A veci samozrejmé idú vždy ľahšie, nie?

Prajem vám, aby ste popísali veľa papiera, aby ste vždy mali chuť chytiť pero a žili život, po akom túžite. Vypnite v hlave výhovorky a zotrvajte na ceste, ktorou ste sa vydali. Dokážete to!

Jana Fialová
Šéfredaktorka

Zamilujte sa do zimy ako Nóri
Prečítajte si tiež:

Zamilujte sa do zimy ako Nóri