Pozitívne s Dianou Klamovou: Nielen „fyzično“, aj „psychično“ je dôležité

Diana Klamová | 6. máj 2022
Diana Klamová, pozitívne s Dianou

Duševné zdravie je tak isto dôležité ako to fyzické. Za posledný mesiac som o tom dostala od života veľmi dobrú lekciu.

Mala som úraz, kvôli ktorému som musela užívať 10 dní antibiotiká a ležať doma. O týždeň na to som zase ochorela a liečila sa ďalší týždeň. Takže som strávila sama doma takmer mesiac vkuse, čo je pre človeka ako ja veľmi ťažké. Sledovala som mojich známych na instagrame, ako chodia von, pracujú, užívajú si život (na instagrame sa väčšinou ukazuje len to dobré) a závidela som im. Začínala som byť deprimovaná, znudená, znechutená zo života.

Nemohla som cvičiť, ani ísť medzi ľudí. Potom som si však uvedomila, ako sa za normálnych okolností snažím využiť deň na 100%. Prečo som teraz nebola schopná ho využiť aspoň na 50? Sadla som si za stôl, vyrobila si vision board (papier, na ktorý si napíšete/nakreslíte vaše sny, plány a ciele, denne sa na to pozeráte, a tak vedome aj podvedome robíte všetko pre to, aby sa splnili) a začala som na sebe opäť pracovať.

nástenka vízií, nástenka cieľov, vision board, sny, plány, motivácia

Už som vedela myslieť pozitívnejšie, čítala som, pokračovala v kurze o výživovom poradenstve, ktorý práve robím a moje dni mali opäť zmysel. Vo všetkom zlom je niečo dobré, aj keď to nie vždy hneď vidíme. Už som zdravá a mám pocit, že ma tento mesiac urobil ešte optimistickejším človekom. O to viac si teraz vážim svoje zdravie a uvedomujem si, aké máme šťastie, že môžeme chodiť von, pracovať, športovať a robiť, čo nás baví. Nie každý to šťastie má.

Výzva na máj: Naučme sa jesť

Je mi jasné, že asi každý z vás dokáže sám jesť. Nie je však jedenie ako jedenie. Nemyslím to, že do seba za 5 minút nahádžem hocičo, čo ma zasýti. Ako sa to hovorí, jedzte vodu a pite jedlo? Niečo také. V každom prípade, znamená to, že máte žuť. Napríklad ja naozaj prežúvam aj tekuté jedlá, jogurty, polievky... Telo tak vie, že sa má pripraviť na trávenie a pomôžeme mu, keď mu jedlo zubami čo najviac rozdrvíme. Tiež by sme sa nemali ponáhľať a stresovať sa pri tom. Nenásytné hltanie podporuje nadúvanie a plynatosť, čo nie je veľmi príjemné.

fit jedlo, ako správne jesť, jesť pomaly, prežúvať, zdravá životospráva

Ak budeme jesť pomalšie, vyhneme sa aj prejedaniu, pretože žalúdku chvíľku trvá, kým dá mozgu signál, že je plný. Keď viem, že cez obednú prestávku nemám veľa času, pripravím si jedlo vopred, aby som si ho mohla zjesť v pokoji. Ak sa dá, snažím sa pri tom nemyslieť na všetko, čo ešte musím stihnúť urobiť, čo som, naopak, nestihla a milión ďalších vecí. Sústredím sa, vnímam, čo jem a užívam si to. Mal by to byť aj relax a pôžitok, nie len nutnosť.

PS: Všímam si, že veľa ľudí počas jedenia pije. Pite aspoň pol hodinu pred a po jedle, aby ste nenarúšali proces trávenia. Dobrú chuť!

Tip: Korčule!

Vonku je opäť krásne, obujte si korčule a vybehnite von. Alebo teda vykorčuľujte. S babami túto aktivitu milujeme. Sme na čerstvom vzduchu, naberieme vitamín D, pokecáme, zastavíme sa na kávu alebo kofolu a ešte pri tom aj spálime nejaké kalórie. Úprimne, nie som najväčší fanúšik behania. Určite je to super a každý, kto beháva pravidelne, to miluje, takže niečo na tom byť musí. Ale ja sa k tomu jednoducho neviem dokopať. Korčuľovanie je tomu podľa mňa podobné a ešte je v tom aj trošku adrenalínu.

Raz som v novej biele mikine spadla celá do blata. Ale bolo to buď auto, alebo blato, takže výber bol celkom jednoduchý. Ak vás tento šport baví, investujte do kvalitných korčúľ. Vydržia dlhšie, nič vás nebude otláčať a kamošky vám nebudú stíhať. Keď nad tým rozmýšľam, až keď som vyhodila detské (boli mi dobré aj v dospelosti) a kúpila si moje terajšie, som si korčuľovanie obľúbila.

Diana Klamová, pozitívne s Dianou Klamovou, inline, korčulovanie