AFTY: Nepríjemný spoločník

Zuzana Paprskárová | 13. jún 2022
afty, zápal ďasien, zápaly ďasien, pľuzgieriky v ústach, herpes, sliznice, zuby

Malé, často nenápadné, no extrémne boľavé. Afty spôsobujú diskomfort, rezanie, pálenie a bolesť v ústach väčšinou pri oslabenej imunite. Spúšťačom môže byť i stres, fajčenie, hormonálne zmeny či PMS.

Otravné malé vriedky v ústach

Malé biele a žltkasté pľuzgieriky s červeným okrajom sa vyskytujú v ústach, väčšinou na vnútornej strane líc, v blízkosti pier alebo na jazyku. Hoci ide často iba o doslova milimetrové pupáčiky, afty (stomatitis aphthosa) sú vždy sprevádzané nepríjemnými pocitmi a bolesťou. Spôsobujú problémy pri jedení, pití, rozprávaní, prehĺtaní.V prípade áft ide o zápalové ochorenie sliznice. V minulosti boli považované za infekčné, no vírusový ani bakteriálny základ sa nepotvrdil. Väčšinou ide o neinfekčný a neprenosný zápal, s výnimkou herpetických foriem, vyskytujúcich sa zriedkavejšie.

HERPES: Nesmrteľný vírus
Prečítajte si tiež:

HERPES: Nesmrteľný vírus

Silu bozku pocítite do 24 hodín

Existujú tri typy áft, no nakaziť sa môžete iba jedným druhom, herpetickými aftami. Na začiatku vyzerajú ako drobný pľuzgier a zvyčajne sa uhniezdia na tvrdom podnebí nosohltana či na povrchu jazyka. Liečia sa ako klasické herpetické infekcie virostatikami. Jedine tieto afty sú nákazlivé.

Po bozkávaní sa s infekčným jedincom sa afty môžu objaviť už do dvadsaťštyri hodín.

Podľa čoho si afty vyberajú hostiteľov?

Niekto sa s nimi nikdy nestretol, niekoho trápia celý život. Hoci sa za hlavný dôvod vzniku áft považuje oslabená imunita, presná príčina ich vzniku nie je známa, preto sa liečia iba príznaky. Hoci sa zahoja samovoľne do 7 až 14 dní, bolesť nás často prinúti vyhľadať pomoc a utišujúci prostriedok.

afty, zápal ďasien, zápaly ďasien, pľuzgieriky v ústach, herpes, sliznice, zuby

Osvedčenými prírodnými pomocníkmi sú, rovnako ako pri zápale ďasien a ťažkostiach so zubami, šalvia a rumanček. Siahnuť sa však oplatí aj po širšom spektre byliniek. Na boj s aftami si vyberte myší chvost, divozel veľkokvetý alebo nechtík lekársky. Priaznivé účinky majú aj menej známe bylinky ako nátržník vzpriamený a rozchodník prudký.

TIP: Cmúľanie ľadových kociek dokáže pri bolesti priniesť dočasnú úľavu.

Prevencia vzniku áft

Starostlivo dbajte o kvalitnú ústnu hygienu, uprednostnite kefky s mäkkými štetinkami, nezabúdajte na ústnu vodu, predídete tak množeniu baktérií. Liečba áft vyžaduje čo najčistejšie prostredie v ústach. Platí pravidlo čo najmenej sa dotýkať, čo najviac dezinfikovať. Ak ste na vznik áft náchylný, miernite sa v konzumácii korenistých jedál, horúcich a perlivých nápojov a alkoholu.

Obmedziť by ste mali prísun rafinovaného cukru, naopak, pravidelne konzumujte jogurty s obsahom živej kultúry. Do jedálnička zaraďte cesnak, cibuľu, ovocie, zeleninu, orechy a semená.

Cieľom je zvýšiť odolnosť voči infekciám a povzbudiť imunitný systém. Zdravie slizníc priaznivo ovplyvňuje aj propolis a tinktúra z neho. Vznik áft je často sprevádzaný nedostatkom vitamínov skupiny B, kyseliny listovej, zinku a železa. Pri prebiehajúcom zápale si viete pomôcť vitamínom E. Rozrežte jednu kapsulu vitamínu a na bolestivý pľuzgierik vytlačte olej z nej. Aplikujte niekoľkokrát denne.

Afty sa objavujú u približne 20% obyvateľstva, postihujú približne každého piateho človeka.

Pomoc z kuchyne: Odvar na afty a zapálené ďasná z bazalky

Jednu polievkovú lyžicu sušenej bazalky vsypte do 250 ml vriacej vody, povarte 10 minút, odstavte a  nechajte 15 minút lúhovať. Preceďte a pripraveným odvarom kloktajte niekoľkokrát počas dňa.Odvar z bazalky je vhodný aj pri zápaloch mandlí, angíne a vo forme obkladu na zle hojace sa rany.