Ako často cvičiť a v akej intenzite, aby sme podporili imunitu?

Miroslava Suchárová | 22. september 2021
Imunita a cvičenie

Jeseň je známa vyšším výskytom respiračných ochorení spôsobených vírusmi či baktériami. Jedná sa najmä o chrípku či prechladnutie. Ak sa im chceme vyhnúť, alebo ich zvládnuť bez závažnejších symptómov, mali by sme venovať pozornosť posilňovaniu obranyschopnosti.

Čo sa týka pohybu, existuje množstvo vedeckých štúdií, ktoré našli súvislosť medzi miernym pravidelným cvičením a nižším výskytom respiračných ochorení v porovnaní s nevykonávaním žiadnej pohybovej aktivity. Preukázaná je však aj spojitosť medzi nadmernou fyzickou záťažou a vyššou náchylnosťou na infekcie dýchacieho systému.

Ako často cvičiť?

Vo všeobecnosti sa pre zdravie a dobrú kondíciu odporúča 150 minút miernej, alebo 75 minút intenzívnej aeróbnej aktivity týždenne a k tomu dva silové tréningy zamerané na všetky svalové partie.

Ak sa však chceme zamerať na posilnenie imunity, je lepšie preferovať mierne cvičenie pred intenzívnym, to znamená hýbať sa v rozmedzí 40 – 60 % maximálnej pulzovej frekvencie. Samozrejme, môžeme si dopriať aj intenzívny tréning, ale je dôležité vyvážiť ho regeneráciou,  kvalitnou stravou či dostatkom spánku.

OTUŽOVANIE a imunita

Otužovanie je výborným prostriedkom na posilnenie imunity. Ak ste počas leta pravidelne plávali v riekach či jazerách, alebo spávali pri otvorenom okne, neprestávajte s tým ani s príchodom chladnejších dní. Sú to najprirodzenejšie spôsoby otužovania sa.

Ďalšou možnosťou je otužovanie v sprche, s ktorým možno začať kedykoľvek. Dôležitá je pravidelnosť a dodržiavanie určitých zásad, ktoré je potrebné naštudovať si vopred.

Otužovať sa odporúča ráno tak, že sprchovanie zakončíme vlažnou (studenou) vodou v trvaní 1 – 3 minút, v lete 3 – 5 minút. Obľúbená je aj striedavá sprcha, pri ktorej 20 – 30-sekundové intervaly teplej sprchy striedame s 5-sekundovými fázami studenej sprchy v počte opakovaní 4 – 10 ráz za sebou. Pravidlom je, že sprchovanie končíme studenou vodou. V úplných začiatkoch otužovania začíname s vlažnou vodou a postupne, s pribúdajúcimi dňami, ju ochladzujeme, pričom vždy počúvame svoje telo. Nikdy si nenamáčame hlavu a pri otužovaní sa hýbeme.

STRAVA a imunita

Akých pravidiel sa držať pri zostavovaní jedálneho lístka podporujúceho imunitu?
V prvom rade nevylučovať, resp. výrazne neobmedzovať žiadnu makroživinu v jedálničku (najčastejšie to bývajú sacharidy, pretože ľudské telo potrebuje pre správne fungovanie bielkoviny, tuky i sacharidy v správnom pomere), snažiť sa o zdravý a pestrý jedálny lístok zložený z kvalitných základných lokálnych a sezónnych potravín a, naopak, vyhýbať sa vysoko priemyselne spracovaným potravinám (jedlá rýchleho občerstvenia, pokrmy z bielej múky, cukru, údeniny...), jedlo si pripravovať doma v pare, varením či dusením, jesť aspoň 5 porcií zeleniny a ovocia denne a tak ďalej.

V rámci stravovania hrá dôležitú úlohu aj pitný režim pozostávajúci najmä z čistej, alebo filtrovanej vody. Počas jesene a zimy sú však výborným spestrením pitného režimu bylinkové čaje. Na podporu imunity je stvorený šípkový, rakytníkový, lipový či bazový.