Bylinkáreň: Afty a zápaly ďasien vyliečite týmito bylinkami

Zuzana Paprskárová | 27. jún 2022
afty, zápal ďasien, aloe vera, herpes, divozel, hnačky, inttímne problémy, zápal hltana

Divozel veľkokvetý odpradávna lieči všetky zápalové procesy v dutinách. Už v staroveku sa používal v ľudovom liečiteľstve. Ďalšia menej známa, no o to účinnejšia bylinka na liečbu áft a zápalov je nátržník vzpriamený.

Nátržník vzpriamený na afty a zápaly ďasien

Menej známa, no o to účinnejšia bylinka na liečbu áft je nátržník vzpriamený (Potentillaerecta). Rastlinu nájdeme na kamenistých stráňach, suchých miestach a riedkych lesoch. Nátržník je trvácna bylinka. Z podzemku rastliny vyrastá každú jar niekoľko rozkonárených krehkých stoniek, ktoré zakvitnú žltými kvietkami. Vyskytuje sa bežne na Slovensku i naprieč Európou, v Ázii aj v Severnej Amerike. Čas zberu nastáva skoro na jar v mesiaci marec a apríl, druhý zber je neskôr na jeseň. Zbiera sa koreň-podzemok, ktorý dôkladne očistíme, umyjeme a sušíme v tieni pri teplote do 45 stupňov. Vysušená rastlina je bez vône a má štipľavo horkú chuť.

AFTY: Nepríjemný spoločník
Prečítajte si tiež:

AFTY: Nepríjemný spoločník

Ak riešite akútny problém, alebo chodenie po lese s košíkom nie je práve vaša obľúbená činnosť, pokojne si sušený koreň zaobstarajte aj v bylinkárni alebo v lekárni.

Nátržník obsahuje triesloviny, glykozidytormentol a tormentilín, kyselinu chinovú a elagovú, živice, éterický olej. Jeho podzemok je jedným z najbohatších na triesloviny medzi našimi pôvodnými druhmi.

Liečivé účinky nátržníka

V minulosti sa nátržník s obľubou využíval v ľudovom liečiteľstve na Slovensku, ako aj vo východnej Európe. V tom čase liečil najmä hnačky, široké spektrum tráviacich ťažkostí a intímnych problémov. Už v tom období sa využíval na zapálená ďasná. Aj v súčasnosti ide o obľúbenú liečivú bylinku.

afty, zápal ďasien, aloe vera, herpes, divozel, hnačky, inttímne problémy, zápal hltana

Nátržník vzpriamený má protizápalové účinky a používa sa pri všetkých zápalových procesoch v dutine ústnej. Je účinný pri liečbe áft, zápalov ďasien, zápale hltana.

Odporúča sa aj pri zápalových ochoreniach tráviaceho traktu, chorobách hrubého i tenkého čreva, pri hnačkách a hemoroidoch. Siahnuť po ňom môžete aj pri črevnej chrípke, žalúdočných kolikách a žalúdočných vredoch. Tlmí alergické prejavy a keďže znižuje hladinu tuku v krvi, je vhodný aj pri liečbe zvýšeného cholesterolu. Hojí akné, zlepšuje stav mastnej pleti  a vlasov.

Okrem áft vylieči nátržník rôznorodé zdravotné problémy:

  • účinkuje adstringentne a protizápalovo
  • používa sa pri zápalových procesoch v ústnej dutine (stomatitída, afty, faryngitída, gingivitída)
  • tlmí zápalové ochorenie v tráviacej sústave
  • zastavuje krvácanie
  • podporuje hojenie rán a vredov
  • podporuje regeneráciu očí a ich okolia
  • zmierňuje začervenanie, posilňuje cievy a lieči kŕčové žily
  • odporúča sa pri gynekologických ťažkostiach
Afty v ústach boli popisované už v starovekom Grécku.

Pripravte si odvar z nátržníka vzpriameného

Jednu až dve polievkové lyžice sušenej byliny zalejte pohárom vody a zakryté povarte 5 až 15 minút. Nechajte lúhovať  30 minút a preceďte. Pite pol pohára odvaru niekoľkokrát denne alebo ho používajte niekoľkokrát denne na  výplachy úst a hrdla.

Účinná tinktúra z nátržníka

Bylinku v pomere 1:5 zalejte bielym, minimálne 40 %, alkoholom. Macerujte 7 dní, počas ktorých zmes každý deň pretrepte. Po týždni prefiltrujte cez jemné sitko alebo gázu a uskladnite v sklenenej nádobe. Vatovou tyčinkou namočenou v tinktúre potierajte afty alebo lyžičku tinktúry zrieďte s 1 dcl vody a vyplachujte ústa.

Divozel veľkokvetý vylieči všetky zápalové procesy v dutinách

Už v staroveku sa používal v ľudovom liečiteľstve. Využíval sa vnútorne aj navonok vo forme obkladov z listov a kvetov. Z Európy sa neskôr rozšíril do Ameriky. Po stáročia sa používal najmä na liečbu prechladnutia, kašľa a tráviacich ťažkostí. Divozel veľkokvetý (Verbascum densiflorum)je typický svojou veľkosťou, dorastá až do výšky 2 metrov, a svojimi výraznými žltými kvetmi. Liečivé sú listy i kvety. Kvitne začiatkom leta. Kvety sa zbierajú v čase kvitnutia, sušia sa v tieni pri teplote do 55 stupňov. Divozel je osvedčenou bylinou na liečbu áft a herpesov. Kvalitný sušený divozel kúpite v obchodoch s bylinnými produktami.

Divozel obsahuje slizovité látky, saponíny, silice, flavonoidy, horké glykozidy, triesloviny, karotén, éterické oleje.

Divozel pomôže aj pri:

•    suchom, chronickom, dráždivom kašli a astme
•    pri produktívnom kašli uvoľňuje hlieny
•    pôsobí protizápalovo v ústnej dutine, hrtane a ušiach
•    účinkuje pri zápaloch v tráviacom trakte
•    pôsobí močopudne
•    lieči hemoroidy a iné bolestivé rany

afty, zápal ďasien, aloe vera, herpes, divozel, hnačky, inttímne problémy, zápal hltana

Pripravte si liečivý olej z divozelu

Divozelový olej je skvelou prvou pomocou v domácej lekárničke. Olej sa používa pri aftách, herpesoch alebo pri bolestiach uší. Pripravíte si ho veľmi jednoducho aj doma. Dve hrste sušených alebo čerstvých kvetov divozelu zalejte 250 ml kvalitného panenského olivového oleja. Kvety musia byť úplne ponorené. V sklenenej uzatvárateľnej nádobe nechajte postáť na slnečnom mieste 30 dní. Raz týždenne s olejom zatraste a premiešajte ho. Po mesiaci olej sceďte cez gázu a starostlivo uskladnite na tmavom mieste. Podľa potreby olejom potierajte afty. Lieči všetky zápalové procesy v dutinách.

Bylinný čaj z divozelu

Teplý čaj užívajte vnútorne alebo na kloktanie a výplachy úst. Jednu až dve čajové lyžičky divozelu zalejte 2,5 dcl vriacej vody. Nechajte 10 minút lúhovať a sceďte.

afty, zápal ďasien, aloe vera, herpes, divozel, hnačky, inttímne problémy, zápal hltana

Aloe vera verzus bylinky

Úľavu prinesie vyplachovanie úst s odvarom z nechtíka lekárskeho alebo šalvie, ktoré majú antiseptické, liečivé a sťahujúce účinky. Na afty pomôže aj liečivé aloe vera. Gél z čerstvo odrezaného listu naneste na pľuzgierik, prinesie vám to okamžitú úľavu.