Poznáte Dračiu krv? Zastavuje krvácanie, lieči zapálené ďasná a prinesie úľavu pri zápale močových ciest

Zuzana Paprskárová | 14. jún 2022
Sangre de Drago, Dračia krv, zápal močových ciest, zapálené ďasná, Helikobacter pylori, hnačky, krvácanie

Ak vo vás nadpis článku evokuje rozprávku na dobrú noc s prvkami hororu, neľakajte sa. Pomerne málo známe liečivo zaujímavého názvu je v skutočnosti silné prírodné antibiotikum a s rozprávkou má snáď spoločné iba čarovné účinky a šťastný koniec pri mnohých zdravotných neduhoch.

Tajomstvo Sangre de Drago

V tropických amazonských oblastiach Južnej a Strednej Ameriky rastie strom s názvom Croton lechleri. Šťava resp. živica z neho je pomenovaná ako dračia krv a je tiež známa pod názvom sangre de drago alebo iba jednoducho „drago“. Má sýtu karmínovo červenú farbu a skutočne pripomína naozajstnú krv. Kedysi ju domorodé kmene používali aj ako farbivo pri maľovaní svojej kože na rôzne rituálne obrady. Dnes je súčasťou výroby niektorých hudobných nástrojov. Pridáva sa do farby a laku predovšetkým sláčikových nástrojov.

Medzi kmeňmi juhoamerickej amazónie má dračia krv dlhoročnú tradíciu, starí indiáni ju používali takmer všetky zdravotné problémy. Stáročia boli miazgou stromu natierané rany, kožné problémy či poštípania hmyzom. Domorodci Peru ju vnútorne používali na dýchacie ústrojenstvo, tráviaci trakt, pohlavné orgány a pohybové ústrojenstvo.

 Sangre de Drago, Dračia krv, zápal močových ciest, zapálené ďasná, Helikobacter pylori, hnačky, krvácanie

Strom, ktorý "krváca"

Pomenovanie dračia krv možno neznie pôvabne a lákavo, no táto živica má v skutočnosti účinky, ktoré sú až tridsaťkrát silnejšie ako má penicilín. Keď sa kôra stromu nareže, vyteká z neho tmavo červená penivá miazga. Strom vyzerá akoby krvácal a práve odtiaľ pochádza aj názov "Dračia krv" /Sangre de Drago/.

Traduje sa, že rastliny a plody, ktoré sa podobajú na istú časť tela, majú práve na ňu priaznivé účinky. Tak ako má napríklad vlašský orech tvar mozgu, má aj tento amazonský strom svoj odkaz. Príroda sa v tomto prípade skutočne vyhrala. Priaznivé účinky dračej krvi symbolizuje nielen tvar listov pripomínajúci srdce, ale aj miazga evokujúca krv. A tak nielen názov, ale aj jej produkt nám pripomína priaznivé účinky dračej krvi na kardiovaskulárny systém, krv, cievy a srdce.

V 70. rokoch dvadsiateho storočia sa vedecké poznatky o dračej krvi rozšírili aj k nám do Európy a stala sa tak významným farmaceutikom.

Celoročná očista organizmu - detox dračou krvou

Dračia krv patrí k tradičnej čínskej medicíne už celé stáročia a napomáha zlepšovať zdravie svojimi výnimočnými zdraviu prospešnými účinkami. Je vhodná ako očistný prostriedok na vnútorné aj vonkajšie použitie. Táto prírodná látka v sebe ukrýva veľmi cenné zložky, ako sú flavonoidy, fenoly, steroidy a terpenoidy. Obsahuje antioxidanty, taníny, lignan dimetylcedrusin a alkaloid taspín. Taspín je alkaloid s hojivými a protizápalovými účinkami, lignan zase predstavuje najaktívnejšiu zložku živice.

Nemožno opomenúť omladzujúci účinok dračej krvi. V súčasnosti je využívaná aj v kozmetickom priemysle a je zložkou mnohých pleťových krémov, masiek či omladzujúcich sér. Pôsobí proti vráskam a dokáže poskytnúť prvú pomoc pri slnkom spálenej pokožke.

Dračia krv má antimikrobiálne, antibakteriálne, antimykotické a antivírusové účinky.

Tekutý obväz

Dračia krv je prírodný liek, ktorý má mimoriadne priaznivý vplyv na imunitný systém. Bojuje aj proti plesniam a baktériám. Už v dávnych dobách sa dračia krv osvedčila pri liečení rán a poranení. Zároveň má protizápalový a dezinfekčný účinok. Keď ňou potriete poranené miesto, zaschne a vytvorí sa akási ochranná vrstva. Preto sa jej pripisuje aj pomenovanie tekutý obväz. Aktívne látky fenoly, akými sú proantokyanidín a katechíny, spolu s alkaloidmi, tvoria základný predpoklad na efektívnejšie zacelenie vonkajších poranení pokožky.

TIP pre vás:
Keďže Dračia krv zastavuje krvácanie, je ideálnou prvou pomocou pri úrazoch vonku. Vezmite si fľaštičku so sebou na túru, či výlet na bicykloch.

Trápi vás Helikobacter pylori?

Dračia krv je silný bojovník proti zápalom tráviaceho traktu, sleziny, žalúdka a čriev, pri žalúdočných vredoch a aj Crohnovej chorobe. Už celé stáročia sa dračia krv využívala na liečbu úplavice a črevnej horúčky. Rovnako účinná je aj v liečbe s Helikobacterom pylori. Skracuje dobu trvania hnačky a je preto výborným doplnkom do cestovateľskej lekárničky, predovšetkým v prípade, ak sa chystáte do oblastí, kde je kvalita pitnej vody otázna.

Netrápte sa s boľavými ďasnami

Dračia krv je výborný prostriedok aj na výplachy ústnej dutiny, kedy účinkuje proti paradentóze, krvácaniu ďasien a kazivosti zubov. Ak vás trápia nepríjemné afty, potieranie a výplachy vám určite zmiernia ťažkosti. Pomôže aj po trhaní zubov, vredoch v ústach a zápaloch ďasien.

Sangre de Drago, Dračia krv, zápal močových ciest, zapálené ďasná, Helikobacter pylori, hnačky, krvácanie

Aké sú hlavné liečivé benefity dračej krvi?

Toto silné prírodné antibiotikum využijete vnútorne i zvonka.

Vnútorné použitie:

  • dračia krv má antioxidačné a detoxikačné účinky
  • má silné protivírusové účinky a obmedzuje množenie DNA a RNA vírusov, respiračných a chrípkových vírusov
  • podporuje imunitný systém v boji proti vírusom, baktériám a plesniam
  • pomáha znižovať horúčku
  • má silný analgetický účinok, pomáha eliminovať neurologické bolesti hlavy, zubov, menštruačné kŕče, bolesti pri zápaloch
  • prispieva k ochrane ženských orgánov a v období menštruácie poskytuje úľavu, pomáha eliminovať problémy s vaginálnymi výtokmi, zápalmi pošvy, svrbením a pri plesniach
  • pôsobí proti množeniu baktérií Helikobactera i zlatého stafylokoka
  • pôsobí proti zápalu slizníc tráviaceho traktu, čriev a pri žalúdočných vredoch
  • účinkuje v ústnej dutine, pri aftoch, po extrakcii zubov a krvácaní ďasien
  • prispieva k ochrane kože a jej regenerácii
  • obmedzuje riziko vzniku nádorových ochorení
  • priaznivo pôsobí na stavbu kostí, kĺbov a chrbtice, pôsobí pri artróze a pomáha pri problémoch s krčnou a dorzálnou chrbticou
  • zastavuje povrchové i vnútorné krvácanie, pomôže pri rezných poraneniach a škrabancoch
  • pomáha upravovať hladinu cukru v krvi
  • podporuje činnosť sleziny, pankreasu a štítnej žľazy

Vonkajšie použitie

  • chráni pred infekciou
  • má protizápalový a dezinfekčný účinok
  • ošetruje vonkajšie poranenia pokožky
  • zabraňuje zápalu po poranení
  • urýchľuje regeneráciu tkanív
  • napomáha hojeniu oparov a áft
  • zmierňuje pokožku po uštipnutí hmyzom
  • lieči vredy, hemoroidy, plesne
  • ošetruje popraskanú, suchú pokožku a iné kožné defekty
  • poskytne vám prvú pomoc pri spálení pokožky na slnku
POZOR! Dračia krv nie je vhodná pre tehotné a dojčiace deti, rovnako ani pre deti a ľudí užívajúcich imunosupresíva.