Rakovina prsníka očami odborníčky

Redakcia | 27. máj 2022
rakovina prsníka, samovyšetrenie prsníkov, mamograf, MUDr. Alena Kállayová, beh pre zdravé prsia, amazonky, ružová stužka
foto: Ružová stužka n.f.

Rakovina prsníka je najčastejšie nádorové ochorenie žien. Pri včasnom odhalení je však veľmi dobre liečiteľné. O tejto chorobe sme sa rozprávali s MUDr. Alenou Kállayovou, správkyňou organizácie Ružová stužka n.f. a koordinátorkou Pracovnej skupiny pre skríning rakoviny prsníka z Národného onkologického inštitútu.

Pani doktorka, prečo vzniká rakovina prsníka? Ktoré ženy sú najviac rizikové?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Na vzniku tohto ochorenia sa podieľa veľa faktorov: nesprávna životospráva, nedostatok ovocia a zeleniny v strave, nedostatok pohybu, obezita, nedostatočný odpočinok, porušenie cyklu deň/noc, zlozvyky ako fajčenie, konzumácia alkoholu, mastné a údené potraviny, nedostatočný pitný režim. Aj výskyt rakoviny prsníka v rodine v predchádzajúcich generáciách môže byť informáciou o tom, že sa môže častejšie vyskytnúť u mladších členiek tejto rodiny. Dedičná záťaž znamená aj to, že genetické mutácie podmieňujú omnoho častejší výskyt  rakoviny prsníka a aj iných onkologických ochorení u žien v takto postihnutých rodinách.

MUDr. Alena Kállayová

Ako vyzerajú štatistické čísla na Slovensku?

Štatistické údaje ohľadom rakoviny prsníka u nás sú dostupné len do roku 2012. Prakticky je to však rovnaké ako v Európe, ktorá zaznamenáva nárast počtu onkologických ochorení všeobecne. Rakovina prsníka je najčastejší typ onkologického ochorenia u žien a každá ôsma žena počas svojho života absolvuje toto ochorenie. Výskyt stúpa s vekom, výrazne po 50. roku života, no v dnešnej dobe už zaznamenávame aj ochorenia mladších žien. Dôležité je však povedať, že pri skorom odhalení ochorenia a včasnej liečbe je šanca na vyliečenie veľmi vysoká.  

Ako sa dá predchádzať vzniku rakoviny prsníka?

Základom je, samozrejme, zdravá strava. Treba jesť veľa ovocia a zeleniny v surovom stave. Veľmi zdravé sú orechy, najmä mandle a kešu. Z mäsa si môžeme dopriať chudé, biele, upravené varením, dusením, pečením. Bielkoviny konzumujeme aj v podobe strukovín. Cestoviny, chlieb a pečivo sú vhodné celozrnné, z mliečnych výrobkov uprednostňujeme kyslomliečne s nízkym obsahom tuku. Piť musíme dostatok tekutín denne, najmä čistú vodu a bylinkové čaje. Treba sa vyhýbať fajčeniu, alkoholu, bielemu cukru, bielej múke, chemicky upravovaným potravinám, tučným jedlám, presladeným potravinám a nápojom. Veľmi dôležitá je telesná aktivita, to znamená pravidelný pohyb aspoň 3 x do týždňa po 2 hodiny alebo každý deň aspoň 3/4 hodiny. Ideálny je mierny šport, napríklad taká prechádzka do mierneho spotenia, jogging, či beh.

rakovina prsníka, samovyšetrenie prsníkov, mamograf, MUDr. Alena Kállayová, beh pre zdravé prsia, amazonky, ružová stužka

Ďalšou dôležitou vecou je naučiť sa zvládať stres. Hnev, strach, rozčúlenie, nešťastie, rýchly beh života vyvoláva v organizme negatívny stres, pri ktorom sa vyplavujú stresové hormóny. Tieto hormóny je dobré „spáliť" pohybom, pretože ak nie sú odbúrané, škodia organizmu. Telesná aktivita „spaľuje" hormóny stresu a podporuje tvorbu endorfínov– hormónov šťastia.

V živote poznáme aj pozitívny stres: spôsobuje ho radosť, veselosť, príjemný zážitok, pozitívne sebahodnotenie a sebaocenenie. Posilňujte svoje vzťahy s blízkymi a tešte sa z nich. Ľudia, ktorí sa cítia dobre, lepšie zvládajú svoje problémy a následne sa cítia ešte lepšie. Tieto momenty je potrebné vniesť do každodenného života. Rovnako nevyhnutnou súčasťou nášho života má byť aj relaxácia. Je dobré denne aspoň hodinku byť sám so sebou, uvoľniť sa alebo robiť to, čo sa človeku žiada.

Treba myslieť aj na to, že vo všetkom zlom sa nachádza aj niečo dobré. Na oblohe ešte nebol taký mrak, spoza ktorého by slnko nevyšlo.

To ste povedali veľmi pekne. V dnešnom uponáhľanom svete často zabúdame na dôležitosť psychického zdravia a pohody. Čo je ešte podstatné spomenúť pri pojme prevencia rakoviny prsníka?

Určite treba upozorniť na dôležitosť samovyšetrenia prsníkov, sonografie a mamografie. Do veku 40 rokov by mala každá žena raz za 2 roky absolvovať sonografické vyšetrenie prsníkov. Ženy vo veku 40 až 49 rokov pokračujú v pravidelnom vyšetrení sonografiou, prípadne využijú možnosť preventívnych mamografických prehliadok. Ženy vo veku od 50 do 69 rokov by mali absolvovať mamografiu na preverenom skríningovom pracovisku každé dva roky. Využiť môžu pozývací list zo zdravotnej poisťovne alebo žiadanku od gynekológa alebo praktického lekára. Ženy nad 69 rokov by si mali pravidelne vykonávať samovyšetrenie a pri akomkoľvek probléme overiť prsníky mamografiou. Včasná diagnóza ochorenia prsníka je kľúčom k úspešnej liečbe a umožní návrat zdravia. Doslova zachraňuje život.

Prečo je mamografia taká dôležitá?

Skríningová mamografia je najcitlivejšia metóda na odhalenie včasných štádií rakoviny prsníka. Vie znázorniť ložisko rakoviny do veľkosti 2 cm, ktoré ešte nemetastázuje. Takéto ložisko vie chirurg odstrániť tak, že zachová postihnutý prsník a často žena nepotrebuje ani chemoterapiu. Rakovina zachytená v týchto štádiách je choroba ako každá iná a dá sa výborne liečiť. Preto je veľmi dôležité dostať mamografický skríning do povedomia žien. Vyšetrenia sa netreba báť. Naopak, hovorme o ňom.

rakovina prsníka, samovyšetrenie prsníkov, mamograf, MUDr. Alena Kállayová, beh pre zdravé prsia, ama

Upozorňujete na dôležitosť samovyšetrenia prsníkov. Ako sa robí a aké varovné signály majú ženy sledovať?

Samovyšetrenie prsníkov odporúčam vykonávať pravidelne každý mesiac. Ak má žena menštruáciu, tak ihneď po jej skončení. Návodov na samovyšetrenie prsníka je na internete mnoho, jeden nájdete aj na web stránke Ružovej stužky.

Všímame si každú zmenu – zhrubnutie alebo hrčky, ktoré pri predchádzajúcich vyšetreniach neboli prítomné, farbu a štruktúru kože, zmeny na bradavkách, či výtok. Sledujeme, či sa prsník bezdôvodne nezväčšuje, nezmenšuje.

Nie každá spozorovaná zmena znamená vznik rakoviny, no každú zmenu je potrebné ihneď konzultovať so svojím ošetrujúcim lekárom alebo gynekológom.

Viac informácií o rakovine prsníka, o prevencii, skríningu, či samovyšetrení sa dozviete na web stránke Ružovej stužky www.ruzovastuzka.sk. Množstvo zaujímavých informácií sa dozviete aj na charitatívnom podujatí Beh pre zdravé prsia venovanom práve tejto problematike.