DOMÁCI TALIANSKY CHLEBÍK „FOCACCIA“ S OLIVAMI A SUŠENÝMI PARADAJKAMI

Jana Tesák Potomová | 6. november 2019
recept, foccacia, chlebík, domáca, mňam, olivy, olej, sušené rajčiny, paradajky, taliansko, kuchyňa, recepty, pečenie, fitastyl.sk

Milujete taliansku kuchyňu a jej pochúťky? Prevoňajte si domácnosť krehkou domácou foccaciou.

Suroviny

  • 500 g hladkej múky (môžeme použiť aj špaldovú, prípadne celozrnnú múku),
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja do chleba,
  • olivový olej na pokvapkanie chleba,
  • 1,5 kávovej lyžičky soli,
  • 300 ml teplej vody,
  • 7 g sušeného droždia,
  • 1 kávová lyžička trstinového cukru,
  • približne 120 - 150 g olív,
  • 50 g sušených paradajok,
  • 1 kávová lyžička nadrobno pokrájaných lístkov rozmarínu,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • olivový olej na pokvapkanie chleba.

Postup

Z teplej vody, droždia a cukru urobíme kvások. Do misy preosejeme múku a posolíme. Pridáme nakysnutý kvások a vypracujeme cesto. Pridáme olivový olej, pokrájané sušené paradajky, pokrájané olivy a posekané rozmarínové lístky a všetko dobre vymiesime, aby nám vzniklo nelepivé cesto.

Prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť 45 minút. Na plech o veľkosti 23 x 33 cm položíme papier na pečenie, vylejeme cesto a roztlačíme ho rukami na požadovanú veľkosť. Ešte v surovom stave by malo mať cesto hrúbku 1 –1,5 cm.

Na záver prípravy pridáme na vrch cesta na plátky krájaný cesnak a môžeme ešte posypať čerstvým rozmarínom. Pokvapkáme olivovým olejom a necháme ešte kysnúť na teplom mieste približne 20 minút. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov Celzia 15 – 20 minút. Chlieb zbytočne nevysušujeme.