DOMÁCI TALIANSKY CHLEBÍK „FOCACCIA“ S OLIVAMI A SUŠENÝMI PARADAJKAMI
Milujete taliansku kuchyňu a jej pochúťky? Prevoňajte si domácnosť krehkou domácou foccaciou.
Suroviny
- 500 g hladkej múky (môžeme použiť aj špaldovú, prípadne celozrnnú múku),
- 2 polievkové lyžice olivového oleja do chleba,
- olivový olej na pokvapkanie chleba,
- 1,5 kávovej lyžičky soli,
- 300 ml teplej vody,
- 7 g sušeného droždia,
- 1 kávová lyžička trstinového cukru,
- približne 120 - 150 g olív,
- 50 g sušených paradajok,
- 1 kávová lyžička nadrobno pokrájaných lístkov rozmarínu,
- 2 strúčiky cesnaku,
- olivový olej na pokvapkanie chleba.
Postup
Z teplej vody, droždia a cukru urobíme kvások. Do misy preosejeme múku a posolíme. Pridáme nakysnutý kvások a vypracujeme cesto. Pridáme olivový olej, pokrájané sušené paradajky, pokrájané olivy a posekané rozmarínové lístky a všetko dobre vymiesime, aby nám vzniklo nelepivé cesto.
Prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť 45 minút. Na plech o veľkosti 23 x 33 cm položíme papier na pečenie, vylejeme cesto a roztlačíme ho rukami na požadovanú veľkosť. Ešte v surovom stave by malo mať cesto hrúbku 1 –1,5 cm.
Na záver prípravy pridáme na vrch cesta na plátky krájaný cesnak a môžeme ešte posypať čerstvým rozmarínom. Pokvapkáme olivovým olejom a necháme ešte kysnúť na teplom mieste približne 20 minút. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov Celzia 15 – 20 minút. Chlieb zbytočne nevysušujeme.