Zemiakový koláč s kozím syrom

Nela Mirič | 9. marec 2017
Zemiakový koláč s kozím syrom

Tomuto "koláču" sa nedá odolať..

Suroviny

Cesto:

  • 400 g uvarených zemiakov
  • 600 g polohrubej múky
  • 180 g masla
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva
  • majorán, šalvia
  • rozmarín
  • zelená petržlenová vňať, soľ, olej

Na dochutenie:

  • mrkva (nakrájaná na tenšie kolieska), 3 šalotky (nakrájané na kolieska), 2 až 3 mladé cukiny (nakrájané na kolieska), 1 lyžica medu, citrónová šťava, tvrdý kozí syr – aj iný, napr. ovčí alebo gouda.

Postup

  1. S predstihom uvarte zemiaky. Nastrúhajte ich najemno a nechajte odkvapkať.
  2. Na dosku preosejte múku s práškom do pečiva, pridajte zemiaky, vajcia, kúsky zmäknutého masla, štipku soli, bylinky (čerstvé, veľmi jemne nasekané) a rukami vypracujte cesto. Ak pod rukami nezvláčnie, pridajte trochu masla.
  3. Cesto vyvaľkajte na obdĺžnikový plát. Medzitým rozohrejte rúru na cca 250 stupňov Celzia. Na panvici rozohrejte olej a orestujte zeleninu.
  4. Ľahko posoľte, pridajte med a pokvapkajte citrónom, 2 minúty znova restujte. Nechajte vychladnúť.
  5. Teplotu v rúre znížte na 180 stupňov Celzia.
  6. Hlbší plech vyložte papierom na pečenie, potrite ho olejom, položte na neho plát cesta, poukladajte naň zeleninu a pečte asi 30 minút.
  7. Koláč posypte strúhaným syrom a dajte ešte na 5 minút pod gril.