Zemiakový koláč s kozím syrom
foto: istockphoto.com
Tomuto "koláču" sa nedá odolať..
Suroviny
Cesto:
- 400 g uvarených zemiakov
- 600 g polohrubej múky
- 180 g masla
- 1 vajce
- 1 prášok do pečiva
- majorán, šalvia
- rozmarín
- zelená petržlenová vňať, soľ, olej
Na dochutenie:
- mrkva (nakrájaná na tenšie kolieska), 3 šalotky (nakrájané na kolieska), 2 až 3 mladé cukiny (nakrájané na kolieska), 1 lyžica medu, citrónová šťava, tvrdý kozí syr – aj iný, napr. ovčí alebo gouda.
Postup
- S predstihom uvarte zemiaky. Nastrúhajte ich najemno a nechajte odkvapkať.
- Na dosku preosejte múku s práškom do pečiva, pridajte zemiaky, vajcia, kúsky zmäknutého masla, štipku soli, bylinky (čerstvé, veľmi jemne nasekané) a rukami vypracujte cesto. Ak pod rukami nezvláčnie, pridajte trochu masla.
- Cesto vyvaľkajte na obdĺžnikový plát. Medzitým rozohrejte rúru na cca 250 stupňov Celzia. Na panvici rozohrejte olej a orestujte zeleninu.
- Ľahko posoľte, pridajte med a pokvapkajte citrónom, 2 minúty znova restujte. Nechajte vychladnúť.
- Teplotu v rúre znížte na 180 stupňov Celzia.
- Hlbší plech vyložte papierom na pečenie, potrite ho olejom, položte na neho plát cesta, poukladajte naň zeleninu a pečte asi 30 minút.
- Koláč posypte strúhaným syrom a dajte ešte na 5 minút pod gril.