Figy s rozmarínom, karamelom a vanilkovou zmrzlinou

Redakcia | 23. máj 2017
Figy s rozmarínom, karamelom a vanilkovou zmrzlinou

Afrodiziakálne maškrtenie.

Suroviny

(pre 4 osoby)  

  • 12 ks čerstvých zrelých fíg
  • 4 vetvičky rozmarínu
  • 200 ml smotanovo-vanilkovej zmrzliny

Na karamelovú polevu:

  • 250 g cukru
  • 120 ml vody
  • 1 PL masla
  • štipka perzskej modrej soli (alebo morskej soli)
  • 130 ml sladkej smotany
  • kuchynský teplomer na kontrolu teploty 

Postup

  1. Figy opatrne napichnite ako špíz na vetvičky rozmarínu, vždy 3 figy na jednu vetvičku.
  2. Vodu nalejte do hrnca, nasypte do nej cukor. Nemiešajte, prikryte pokrievkou a priveďte vodu do varu. Varte na silnom stupni až kým zmes nadobudne peknú jantárovo zlatú farbu. Teplota by mala dosahovať cca 150 °C.
  3. Potom oheň zmiernite, ale varte ďalej, až kým teplota nedosiahne tmavšiu karamelovú farbu (teplota by mala byť 170 °C), potom hrniec odstavte z ohňa.
  4. Primiešajte vlažnú sladkú smotanu, soľ, maslo a miešajte, až kým sa všetko neprepojí do hladkej polevy.
  5. Figy pokvapkajte karamelovou polevou, pridajte kopček vanilkovej zmrzliny a hneď podávajte.