Figy s rozmarínom, karamelom a vanilkovou zmrzlinou
foto: istockphoto.com
Afrodiziakálne maškrtenie.
Suroviny
(pre 4 osoby)
- 12 ks čerstvých zrelých fíg
- 4 vetvičky rozmarínu
- 200 ml smotanovo-vanilkovej zmrzliny
Na karamelovú polevu:
- 250 g cukru
- 120 ml vody
- 1 PL masla
- štipka perzskej modrej soli (alebo morskej soli)
- 130 ml sladkej smotany
- kuchynský teplomer na kontrolu teploty
Postup
- Figy opatrne napichnite ako špíz na vetvičky rozmarínu, vždy 3 figy na jednu vetvičku.
- Vodu nalejte do hrnca, nasypte do nej cukor. Nemiešajte, prikryte pokrievkou a priveďte vodu do varu. Varte na silnom stupni až kým zmes nadobudne peknú jantárovo zlatú farbu. Teplota by mala dosahovať cca 150 °C.
- Potom oheň zmiernite, ale varte ďalej, až kým teplota nedosiahne tmavšiu karamelovú farbu (teplota by mala byť 170 °C), potom hrniec odstavte z ohňa.
- Primiešajte vlažnú sladkú smotanu, soľ, maslo a miešajte, až kým sa všetko neprepojí do hladkej polevy.
- Figy pokvapkajte karamelovou polevou, pridajte kopček vanilkovej zmrzliny a hneď podávajte.