Zdravé cuketové brownies (bez lepku)

Iveta Škrabáková | 23. apríl 2019
cuketový brownie, zdravý brownie, zdravé cuketové brownies, cukinové brownies, brownie, bezlepkový brownie, bezlepkové brownies, cuketa, cukina, koláč z cukety, koláč z cukiny, koláče, čokoládový koláč, bezlepkový čokoládový brownie,

Vedeli ste, že z cukety nemusí byť len obed? Ľahko z nej pripravíte aj chutný koláč.

Suroviny

1 šálka nastrúhanej cukety,

1 vajce,

3/4 hrnčeka kakaa,

½ hrnčeka tahini (alebo mandľové či kešu maslo),

¼ hrnčeka agáve sirupu,

½ hrnčeka kokosového cukru,

2 PL rozpusteného kokosového oleja,

1 PL kokosovej múky,

1 ČL vanilkového extraktu,

½ ČL prášku jedlej sódy,

½ ČL soli.

Na dozdobenie: nasekané orechy, mandle a pod.

Postup

Predhrejeme si rúru na cca 180 stupňov a pripravíme si menšiu formu (20 x 20 cm), ktorú vystelieme papierom na pečenie. Do väčšej misky si pripravíme cuketu, ktorú sme zbavili prebytočnej vody, pridáme vajce, tahini, agáve, kokosový cukor, vanilkový extrakt a vymiešame dohladka. Potom do cesta jemne vmiešame kakaový prášok. Prisypeme kokosovú múku, jedlú sódu, soľ a nakoniec roztopený kokosový olej. P

oriadne premiešame, aby nám vzniklo hladké cesto. Hotové cesto vylejeme na pripravenú formu  a pečieme cca 35 – 40 minút. Hotový koláč nám po vyskúšaní špajdlou zanechá iba pár drobných kúskov cesta. Nemá byť úplne mokré ale ani nadýchané. Pred krájaním nechajte dostatočne vychladnúť.  

Môžeme dozdobiť nasekanými orechami, pistáciami, mandľami, prípadne orieškovým maslom. Dobrú chuť!