Tekvicový koláč / torta

Twiggy | 7. marec 2018
Tekvicový koláč / torta

Recept nám do FIT štýlu poslala naša čitateľka Mária. Skutočne inšpiratívna a zdravá sladkosť, vyskúšajte!

Suroviny

3 vajcia
1 hrnček hnedého cukru
1 hrnček oleja
2 lyžičky prášku do pečiva
Štipka soli
Perníkové korenie podľa chuti
Mletá škorica podľa chuti
2 hrnčeky špaldovej hladkej múky
(môže byť aj obyčajná hladká múka)
400 g tekvicového pyré (cca polovica veľkej maslovej tekvice / 1 ks malá maslová tekvica) – tekvicu si pozdĺžne rozkrojíme, vydlabeme jadierka a rezanou plochou položíme na papier na pečenie a pri cca 180 °C pečieme až do úplného zmäknutia. Po vychladnutí lyžicou vydlabeme vnútro tekvice a tyčovým mixérom rozbijeme na pyré.
Brusnicový džem
Pekanové orechy/vlašské orechy
Krém + poleva:  -
1 ks nátierkové maslo / mascarpone/jemný syr ako Lučina.
1 ks 33% šľahačka

Javorový sirup

Postup

Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, pyré a potom všetky suché ingrediencie. Nalejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy a dáme piecť na zhruba 50 minút pri 180 °C.

Z nátierkového masla a šľahačky si odoberieme cca po 1 polievkovej lyžici do hrnčeka a vymiešame s javorovým sirupom do jemnej polevy.
Zvyšok šľahačky vyšľaháme do tuha a vmiešame zvyšok nátierkového masla.

Po upečení a vychladnutí korpus prerežieme, potrieme džemom a navrstvíme krém. Zakryjeme vrchnou časťou koláča, vrch polejeme polevou a posypeme buď opraženými alebo surovými pekanovými/vlašskými orechmi.

(Ak nechceme klasickú tortu, použijeme bábovkovú formu, alebo si pomôžeme vložením bezuškového hrnčeka do stredu tortovej formy, vyplneného sušenou fazuľou.)

Fotogaléria