Jahodovo-makový koláč s Agarom
foto: istockphoto.com
Morské riasy v koláči? Že to nejde dokopy? Tak ochutnajte.
Suroviny
Cesto:
- 2 hrnčeky špaldovej múky
- 1 hrnček trstinového cukru alebo ryžového sirupu
- 2 lyžice vanilkovej hrašky (náhrada za vajcia) alebo 2 vajcia
- 1 hrnček celého maku - 1 hrnček rastlinného mlieka, napríklad ryžového
- 1 hrnček kvalitného oleja
Poleva:
- Jahody (prípadne iné ovocie)
- Agar-agar vločky
- voda
Postup
Cesto: Všetky ingrediencie spolu zmiešame, vylejeme do vymastenej nádoby a dáme piecť na 35 – 40 minút pri teplote 180 °C.
Poleva: Jahody rozmixujeme a zalejeme vodou tak, aby sme dostali 1 liter zmesi. Pridáme 5 – 6 kávových lyžičiek agarových vločiek a privedieme do varu. Kto má rád sladšie koláčiky, môže polevu osladiť trstinovým cukrom alebo ryžovým sirupom.
Zmes povaríme 4 – 5 minút, potom ju odstavíme a necháme chladnúť.
Hneď ako začne poleva tuhnúť, vylejeme ju na upečený korpus a necháme stuhnúť.