Zdravé red velvet muffinky
Aj my sme doma! A pečieme takéto pochúťky. Pridajte sa.
Suroviny
Na 12 muffinov
Na cesto:
- 1 šálka celozrnnej špaldovej múky,
- 1 šálka ovsenej múky,
- 1 šálka nízkotučného alebo rastlinného mlieka,
- 40 g kakaa,
- 1 ČL jedlej sódy bikarbóny,
- 1 ½ maslového extraktu,
- 2 bielky,
- 2 ČL vanilkového extraktu,
- 3 PL prírodného červeného farbiva (z červenej repy),
- 120 g nízkotučného gréckeho jogurtu,
- ¼ šálky stévie.
Na zdobenie:
- 400 g nízkotučného hustého gréckeho jogurtu,
- 1 balíček (cca 150 g) nízkotučného krémového syra bez príchute,
- ½ (20 g) vanilkového pudingového prášku,
- ½ ČL stévie (podľa chuti).
Postup
V mise si zmiešame múky s kakaom, sódou a soľou. V druhej mise si vyšľaháme maslo s bielkami, vanilkovým a maslovým extraktom a stéviou. Jemne primiešame červené farbivo, pridáme grécky jogurt a dôkladne premiešame. Prisypeme stéviu a postupne striedavo prilievame mlieko a prisypávame sypkú zmes z druhej misy. Pre ideálny výsledok ich pridávame po tretinách a miešame tak, aby nám vzniklo jemné cesto. Vzniknuté cesto rovnomerne rozdelíme do pripravených košíčkov v plechu na pečenie.
Pečieme v rúre vyhriatej na 175°C cca 18-20 minút. Či sú muffinky hotové môžeme otestovať ihlicou či špajdlou, ktorá by pri hotových mala výjsť von čistá. Kým sa pečú muffinky pripravíme si zdobenie. Do misy dáme grécky jogurt, krémový syr, pudingový prášok, stéviu a elektrickým mixérom šľaháme 2 minúty. Misu zakryjeme fóliou a dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny. Keď nám hotové muffinky úplne vychladli, môžeme ich ozdobiť stuhnutou krémovou zmesou.
ENERGETIKCÁ HODNOTA
Celkom: 2560 kcal
1 muffin: 213 kcal
Bielkoviny: 13 g
Sacharidy: 36 g
Tuky: 4 g
Vláknina: 4 g