Cviklové rizoto
Ochutnali ste už červenú repu s ryžou? Táto kombinácia je skvelá!
Suroviny
- 2 menšie mladé červené repy
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku nakrájaný na plátky
- cca 5 cm kúsok zeleru
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 PL olivového oleja + 1 PL masla
- 400 g ryže na rizoto Carnaroli alebo Arborio
- 1 l horúceho kuracieho vývaru (vegetariánska verzia – použite zeleninový)
- 2 vínové poháre suchého bieleho vína
- 60 g masla (pridáva sa na záver)
- 100 g nastrúhaného parmezánu
Postup
1. Červenú repu umyte a aj so šupkou ju nakrájajte na plátky hrubé cca 0,5 cm a rozložte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pokvapkajte ich olivovým olejom, osoľte a posypte nahrubo mletým čiernym korením. Pečte ju v rúre cca 35 - 40 minút pri teplote 180 °C. Po upečení odstráňte šupu, (pôjde veľmi ľahko oddeliť) a upečenú červenú repu rozmixujte na pyré.
2. V širšom hrnci s hrubým dnom rozpustite maslo a olivový olej na miernom ohni, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a zeler a za stáleho miešania ich orestujte do sklovita (cca 5 minút). Pridajte ryžu, mierne zvýšte plameň a stále miešajte.
3. Keď bude ryža priesvitná, pridajte postupne víno – prilievajte po pol pohároch, vždy dobre premiešajte a nechajte víno vsiaknuť do ryže.
4. K ryži pridajte soľ, znížte teplotu, primiešajte cviklové pyré a začnite po naberačkách pridávať horúci kurací vývar. Počkajte, kým ryža vývar absorbuje a pokračujte ďalšou naberačkou. Pozor, nikam neodchádzajte, rizoto je potrebné neustále premiešavať, inak by sa pripálilo. Asi po 15 minútach by mal byť celý vývar pridaný a absorbovaný. Ryža by mala byť uvarená al dente.
5. Rizoto odstavte zo sporáka, primiešajte k nemu maslo a najemno nastrúhaný parmezán, rozdeľte ho na taniere a posypte ešte malým množstvom strúhaného parmezánu.