Mezzelune s hubovou plnkou
Vychutnajte si dary našich lesov.
Suroviny
Na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 2 dl vody
- 2 vajcia
- 2 vaječné žĺtky
- 1 vajce na potretie
- 20 g soli
- 1 dl olivového oleja
Na plnku:
- 250 g čerstvých suchohríbov (alebo iných lesných húb)
- 3 šalotky
- soľ
- čierne korenie
- malé množstvo sušeného tymiánu
- olivový olej
Na posypanie:
- 4 cibule
- olivový olej
- 1 PL masla
- 1 strúčik cesnaku
- čerstvé bylinky: bazalka, tymián
Postup
1. Múku vysypte na dosku, do jej stredu urobte priehlbinku a rozbite do nej dve celé vajíčka a dva žĺtky. Pridajte soľ, olej a vodu. Rukou vymieste na tuhé tuhé cesto. Cesto nechajte odpočívať cca 20 minút.
2. Pripravte si hubovú plnku: šalotku nakrájajte nadrobno a speňte ju na olivovom oleji, pridajte nadrobno nakrájané očistené hríby, soľ, korenie a sušený tymián a uduste do mäkka, tak, aby sa odparila všetka tekutina.
3. Na pomúčenej doske si vyvaľkajte cesto, ak sa lepí na valček alebo na dosku, posypte ho múkou. Z cesta povykrajujute kruhy. A vždy na jednu polovicu kruhu ukladajte lyžičkou kôpky hríbovej plnky asi 5 centimetrov od seba. Cesto okolo plnky potrite rozšľahaným vajíčkom. Cesto preložte a okolo plnky prstami pritlačte, aby sa spojilo.
4. Vo väčšom hrnci nechajte zovrieť osolenú vodu a varte cca 10 minút.
5. Cibuľu nakrájate na malé kúsky a na olivovom oleji ju speňte dozlatista spolu s cesnakom pokrájaným na plátky. Cesnak vyberte, k horúcemu oleju s cibuľkou pridajte maslo a nechajte rozpustiť.
6. Mezzelune (cestoviny v tvare polmesiaca) premiešajte so spenenou cibuľkou a posypte nadrobno nasekanými čerstvými bylinkami.
Rovanko dobre chutia aj s klasickou rajčinovou omáčkou „pomodoro“, s pestom alebo aj hutnejšou smotanovou omáčkou.