Mezzelune s hubovou plnkou

Nela Mirič | 11. september 2017
Mezzelune  s hubovou plnkou

Vychutnajte si dary našich lesov.

Suroviny

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 2 dl vody
  • 2 vajcia
  • 2 vaječné žĺtky
  • 1 vajce na potretie
  • 20 g soli
  • 1 dl olivového oleja

Na plnku:

  • 250 g čerstvých suchohríbov (alebo iných lesných húb)
  • 3 šalotky
  • soľ
  • čierne korenie
  • malé množstvo sušeného tymiánu
  • olivový olej

Na posypanie:

  • 4 cibule
  • olivový olej
  • 1 PL masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • čerstvé bylinky: bazalka, tymián 

Postup

1. Múku vysypte na dosku, do jej stredu urobte priehlbinku a rozbite do nej dve celé vajíčka a dva žĺtky. Pridajte soľ, olej a vodu. Rukou vymieste na tuhé tuhé cesto. Cesto nechajte odpočívať cca 20 minút.

2. Pripravte si hubovú plnku: šalotku nakrájajte nadrobno a speňte ju na olivovom oleji, pridajte nadrobno nakrájané očistené hríby, soľ, korenie a sušený tymián a uduste do mäkka, tak, aby sa odparila všetka tekutina.

3. Na pomúčenej doske si vyvaľkajte cesto, ak sa lepí na valček alebo na dosku, posypte ho múkou. Z cesta povykrajujute kruhy. A vždy na jednu polovicu kruhu ukladajte lyžičkou kôpky hríbovej plnky asi 5 centimetrov od seba. Cesto okolo plnky potrite rozšľahaným vajíčkom. Cesto preložte a okolo plnky prstami pritlačte, aby sa spojilo.

4. Vo väčšom hrnci nechajte zovrieť osolenú vodu a varte cca 10 minút.

5. Cibuľu nakrájate na malé kúsky a na olivovom oleji ju speňte dozlatista spolu s cesnakom pokrájaným na plátky. Cesnak vyberte, k horúcemu oleju s cibuľkou pridajte maslo a nechajte rozpustiť.

6. Mezzelune (cestoviny v tvare polmesiaca) premiešajte so spenenou cibuľkou a posypte nadrobno nasekanými čerstvými bylinkami.

Rovanko dobre chutia aj s klasickou rajčinovou omáčkou „pomodoro“, s pestom alebo aj hutnejšou smotanovou omáčkou.