Rizoto s hríbami a baklažánom
Rizotová klasika trochu inak. S baklažánom a hríbami.
Suroviny
(pre 6 osôb)
- 1 baklažán
- 1 cibuľa
- 1 cesnak
- 400 g ryže na rizoto
- 500 ml hubového vývaru
- 600 ml kuracieho vývaru
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL masla kúsok zeleru
- 20 dkg čerstvých húb
- 2 poháre suchého bieleho vína
- 100 g parmezánu
- morská soľ
- biele korenie (čerstvo namleté)
- syr Pecorino na posypanie rizota
Postup
1. Pripravte si kurací a hubový vývar a zohrejte ho.
2. Baklažán nakrájajte na úplne drobné kocky, posoľte ho a nechajte pustiť šťavu.
3. V hrnci rozpustite maslo a olivový olej, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, nadrobno nakrájaný cesnak, zeler. Za stáleho miešania restujte všetko spolu asi 10 minút.
4. Pridajte na kúsky nakrájaný baklažán a umyté, nadrobno nakrájané hríby a opäť za stáleho miešania restujte ďalších 5 minút, až kým kúsky baklažánu nenadobudnú zlatistú farbu.
5. Pridajte ryžu a premiešajte. Keď je ryža priesvitná, prilejte biele víno a stále premiešavajte.
6. Keď sa z ryže vyvarí všetka tekutina, pridajte soľ a postupne pridávajte po naberačkách vývar (kurací aj hubový) a stále premiešavajte. Takto postupujte, až kým všetok vývar neminiete. Trvá to asi 15 – 18 minút. Rizoto má mať krémovú konzistenciu, no ryža má byť uvarená „ al dente“.
7. Odstavte z ohňa, primiešajte 1 PL masla a strúhaný parmezán. Poriadne premiešajte.
8. Podávajte posypané malým množstvom strúhaného syra Pecorino.