Dubákové rizoto s petržlenovou vňaťou

mary | 29. máj 2018
Dubákové rizoto s petržlenovou vňaťou

Dubáky prevoňajú každé jedlo. Tomuto rizotu neodoláte.

Suroviny

  • 1 cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku nakrájaného na plátky
  • cca 5 cm kúsok zeleru
  • 200 g dubákov čerstvých (môžete použiť aj mrazené v rovnakej gramáži alebo cca 2 šálky sušených, tie však najprv namočte vo vlažnej vode na pol hodiny)
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 viazanička čerstvej hladkolistej petržlenovej vňate
  • 2 – 3 vetvičky čerstvého tymianu
  • 1 citrón
  • 2 PL olivového oleja + 1 PL masla
  • 400 g ryže na rizoto Carnaroli alebo Arborio
  • 1 l horúceho kuracieho vývaru (vegetariánska verzia – použite zeleninový)
  • 2 vínové poháre suchého bieleho vína
  • 60  g masla (pridáva sa na záver)
  • 100 g nastrúhaného parmezánu

Postup

1. V širšom hrnci s hrubým dnom rozpustite maslo a olivový olej na miernom ohni, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a za stáleho miešania ju orestujte tak, aby bola úplne priehľadná (cca 5 minút), ale pozor, nesmie stmavnúť. Pridajte ryžu, mierne zvýšte plameň a stále miešajte.

2. Keď bude ryža priesvitná, pridajte postupne víno – prilievate po pol pohároch, vždy dobre premiešajte a nechajte víno vsiaknuť do ryže.

3. Potom pridajte soľ, znížte teplotu a začnite po naberačkách pridávať horúci kurací vývar a nitky šafranu. Vždy dobre premiešajte, počkajte, kým ryža vývar absorbuje a pokračujte ďalšou naberačkou. Pozor, nikam neodchádzajte, rizoto je potrebné neustále premiešavať, inak by sa pripálilo. Asi po 15 minútach by mal byť celý vývar pridaný a absorbovaný. Ryža by mala byť uvarená al dente.

4. V panvici zahrejte malé množstvo olivového oleja, hríby nakrájajte na tenké malé kúsky,  osoľte, okoreňte a osmažte ich, pridajte k nim  tymian, 2 PL petržlenovej vňate posekanej úplne nadrobno a na tenké plátky nakrájaný cesnak. Prikryte pokrievkou a nechajte huby a cesnak úplne zmäknúť.

4. Rizoto odstavte zo sporáka, primiešajte k nemu  huby, maslo, šťavu z polovice citróna a najemno nastrúhaný parmezán, prikryte pokrievkou a nechajte cca 3 minúty odpočinúť.

5. Rozdeľte na taniere a posypte ešte malým množstvom strúhaného parmezánu a petržlenovou vňaťou.

 

Fotogaléria