Dubákové rizoto s petržlenovou vňaťou
Dubáky prevoňajú každé jedlo. Tomuto rizotu neodoláte.
Suroviny
- 1 cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku nakrájaného na plátky
- cca 5 cm kúsok zeleru
- 200 g dubákov čerstvých (môžete použiť aj mrazené v rovnakej gramáži alebo cca 2 šálky sušených, tie však najprv namočte vo vlažnej vode na pol hodiny)
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 viazanička čerstvej hladkolistej petržlenovej vňate
- 2 – 3 vetvičky čerstvého tymianu
- 1 citrón
- 2 PL olivového oleja + 1 PL masla
- 400 g ryže na rizoto Carnaroli alebo Arborio
- 1 l horúceho kuracieho vývaru (vegetariánska verzia – použite zeleninový)
- 2 vínové poháre suchého bieleho vína
- 60 g masla (pridáva sa na záver)
- 100 g nastrúhaného parmezánu
Postup
1. V širšom hrnci s hrubým dnom rozpustite maslo a olivový olej na miernom ohni, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a za stáleho miešania ju orestujte tak, aby bola úplne priehľadná (cca 5 minút), ale pozor, nesmie stmavnúť. Pridajte ryžu, mierne zvýšte plameň a stále miešajte.
2. Keď bude ryža priesvitná, pridajte postupne víno – prilievate po pol pohároch, vždy dobre premiešajte a nechajte víno vsiaknuť do ryže.
3. Potom pridajte soľ, znížte teplotu a začnite po naberačkách pridávať horúci kurací vývar a nitky šafranu. Vždy dobre premiešajte, počkajte, kým ryža vývar absorbuje a pokračujte ďalšou naberačkou. Pozor, nikam neodchádzajte, rizoto je potrebné neustále premiešavať, inak by sa pripálilo. Asi po 15 minútach by mal byť celý vývar pridaný a absorbovaný. Ryža by mala byť uvarená al dente.
4. V panvici zahrejte malé množstvo olivového oleja, hríby nakrájajte na tenké malé kúsky, osoľte, okoreňte a osmažte ich, pridajte k nim tymian, 2 PL petržlenovej vňate posekanej úplne nadrobno a na tenké plátky nakrájaný cesnak. Prikryte pokrievkou a nechajte huby a cesnak úplne zmäknúť.
4. Rizoto odstavte zo sporáka, primiešajte k nemu huby, maslo, šťavu z polovice citróna a najemno nastrúhaný parmezán, prikryte pokrievkou a nechajte cca 3 minúty odpočinúť.
5. Rozdeľte na taniere a posypte ešte malým množstvom strúhaného parmezánu a petržlenovou vňaťou.