Gnocchi s rajčinovou omáčkou
foto: istockphoto.com
Pre odvážnejších, vlastná výroba gnocchi. Vyskúšajte svoje kuchárske schopnosti.
Suroviny
- 1 kg múčnych zemiakov
- 250 g hladkej múky
- 1 vajce soľ olivový olej
- ½ plechovky lúpaných rajčín
- 1 ČL bazalky
- ½ cibule
- 1 cesnak
Dávka cesta je pre 4 osoby, vyvarte si jednu porciu cca 200 g a ostané gnocchi môžete zamraziť.
Postup
- Zemiaky uvarte v šupke, po uvarení ich ošúpte a ešte teplé pretlačte. Pridajte múku, soľ, vajce a vypracujte cesto.
- Cesto nechajte cca 20 minút odpočinúť, potom z neho vyformujte tenký valec a pokrájaje ho na cca 2 cm kúsky.
- Nechajte zovrieť osolenú vodu, gnocchi v nej vyvarte – hotové su, keď vyplávajú na povrch. Sceďte ich a premiešajte s rajčinovým sugom, ktoré uvaríte nasledovne:
- Na malom množstve olivového oleja speňte nadrobno nakrájanú cibuľu, priadajte na plátky nakrájaný cesnak, rajčiny, soľ, korenie a bazalku.
- Všetko spolu varte na miernom ohni, až kým sa úplne neodparí prebytočná tekutina.
- Podávajte s listovým šalátom pokvapkaným olivovým olejom a citrónovou šťavou.