Japonská omeleta TAMAGOyaki
foto: istockphoto.com
Omeletu poznáme všetci. Ale omeleta na japonský spôsob chutí inak:)
Suroviny
(pre 4 osoby)
- 8 vajec
- 8 PL Dashi*
- 2 PL MIRIN
- 1 PL sójovej omáčky
- 2 ČL cukru
- 1 ČL soli
- Rastlinný olej (bez výraznej chuti a vône)
- Hranatá panvica na smaženie (nepriľnavá)
Postup
- Do misy rozbite vajcia a rozšľahajte ich, pridajte vývar Dashi, cukor a sójovú omáčku.
- Panvicu potrite olejom – použite papierový obrúsok namočený jedným okrajom v oleji.
- Panvicu zahrejte a vlejte do nej 1/3 pripravenej zmesi. Keď už bude vaječná hmota takmer zrazená, pomocou drevenej varešky ju zatočte do rolky a „odložte ju“ na okraj panvice.
- Znovu potrite panvicu olejom a vlejte druhú tretinu vaječnej hmoty, postup opakujte a zrolujte ju spolu s predchádzajúcou omeletkou, a to tak, že prvú omeletu premiestnite do stredu panvice, jemne ju nadvihnite a panvicu nakloňte, aby vaječná hmota mohla natiecť aj pod ňu a zarolujte tak, aby bola prvá omeleta vnútri druhej. Postup opakujte, až kým sa vám neminú suroviny.
- Hotovú vaječnú rolku premiestnite z panvice do bambusovej podložky a zabaľte ju do nej pevne, aby nadobudla výsledný štvorhranný tvar. Nechajte ju takto odpočívať cca 15 minút.
- Omeletu vybaľte a nakrájajte na valčeky široké cca 2,5 cm.
Tip na podávanie:
Z varenej ryže vytvorte malé „bochníčky“, položte na každý kúsok omelety a previažte prúžkom riasy.