Ukrajinský boršč
foto: istockphoto.com
Boršč je výdatná polievka, ktorá pokojne zastúpi aj hlavné jedlo.
Suroviny
• 1 cvikla
• 1 mrkva
• 1 červená cibuľa
• 1 stonka zeleru
• 150 g veľkej bielej fazule
• 1 zelená paprika
• 2 strúčiky cesnaku
• 1 zemiak
• 1 hrsť nakrájanej červenej kapusty
• 2 hrste nasekaných sušených hríbov
• 2 lyžice jablčného octu
• 2 lyžice trstinového cukru
• 3 lyžice paradajkového pretlaku
• 4 lyžice sójovej omáčky
• bobkový list
• čerstvý kôpor, tymián, petržlenová vňať
• soľ, čierne korenie
Postup
- Fazuľu namočíme na noc do vody. Zlejeme, opäť zalejeme 2,5 násobných množstvom vody a dáme variť do mäkka spolu s bobkovým listom.
- Cibuľu nakrájame na drobno, mrkvu, zeler a papriku na tenké pásiky. Všetko spolu vo väčšom hrnci restujeme na oleji so štipkou korenia. Na záver pridáme na plátky nakrájaný cesnak, zasypeme cukrom a necháme skaramelizovať. Pridáme pretlak, sójovú omáčku a chvíľku restujeme.
- Cviklu nastrúhame nahrubo a spolu s nakrájaným zemiakom, hubami a kapustou pridáme k zelenine. Zalejeme približne dvoma litrami vody a varíme na miernom ohni cca 40 minút.
- Dochutíme soľou, octom, štipkou cukru, vmiešame uvarené fazule a prevaríme. Borčš má sladkokyslý nádych, dochucujeme preto postupne, podľa vlastnej chuti.
- Servírujeme posypané nasekanými bylinkami.
Prečítajte si tiež: