Ukrajinský boršč

Zuzana Paprskárová | 22. február 2022
boršč, ukrajinský boršč, cviklová polievka, cvikla, boršč bez mäsa

Boršč je výdatná polievka, ktorá pokojne zastúpi aj hlavné jedlo.

Suroviny

­•    1 cvikla
•    1 mrkva
•    1 červená cibuľa
•    1 stonka zeleru
•    150 g veľkej bielej fazule
•    1 zelená paprika
•    2 strúčiky cesnaku
•    1 zemiak
•    1 hrsť nakrájanej červenej kapusty
•    2 hrste nasekaných sušených hríbov
•    2 lyžice jablčného octu
•    2 lyžice trstinového cukru
•    3 lyžice paradajkového pretlaku
•    4 lyžice sójovej omáčky
•    bobkový list
•    čerstvý kôpor, tymián, petržlenová vňať
•    soľ, čierne korenie

Postup

  1. Fazuľu namočíme na noc do vody. Zlejeme, opäť zalejeme 2,5 násobných množstvom vody a dáme variť do mäkka spolu s bobkovým listom.
  2. Cibuľu nakrájame na drobno, mrkvu, zeler a papriku na tenké pásiky. Všetko spolu vo väčšom hrnci restujeme na oleji so štipkou korenia. Na záver pridáme na plátky nakrájaný cesnak, zasypeme cukrom a necháme skaramelizovať. Pridáme pretlak, sójovú omáčku a chvíľku restujeme.
  3. Cviklu nastrúhame nahrubo a spolu s nakrájaným zemiakom, hubami a kapustou pridáme k zelenine. Zalejeme približne dvoma litrami vody a varíme na miernom ohni cca 40 minút.
  4. Dochutíme soľou, octom, štipkou cukru, vmiešame uvarené fazule a prevaríme. Borčš má sladkokyslý nádych, dochucujeme preto postupne, podľa vlastnej chuti.
  5. Servírujeme posypané  nasekanými bylinkami.
Talianska polievka Minestrone
Prečítajte si tiež:

Talianska polievka Minestrone