Zapekaný kel

Mgr. Alena Pethoova | 23. september 2016
Zapekaný kel

Ružičkový kel s balzamikom, hroznom a pekanovými orechmi

Suroviny

  • 4 šálky ružičkového kelu
  • 3 PL olivového oleja
  • ½ šálky zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 2 PL balzamikového octu
  • 1 - 2 roztlačené strúčiky cesnaku
  • štipka vločiek  sušenej chilli papričky
  • morská soľ
  • strapec červeného hrozna (ak je hrozne väčšie, prekrojte každú guličku na polovicu)
  • ½ šálky pekanových orechov
  • 3 – 4 vetvičiek tymianu

Postup

1.       Umyte ružičkový kel a každú hlavičku prekrojte na polovicu.

2.       Z olivového oleja, vývaru, balzamikového octu a roztlačeného cesnaku pripravte zálievku.

3.       Ružičkový kel, hrozno a pekanové orechy dajte do zapekacej misy, zalejte zálievkou a potriasaním všetko spolu premiešajte.

4.       Posypte malým množstvom vločiek čili papričky (ak nemáte radi pikantné, tento krok vynechajte) a morskou soľou.

5.       Tymian natrhajte a rovnomerne ním posypte  ružičkový kel.

6.       Pečte cca 45 minút pri teplote 180 °C, posledných 10 minút zvýšte na 200 °C.

7.       Ružičkový kel je hotový, keď je krásne dozlatista opečený a „lepkavý“.

Fotogaléria