Pizza, klasika aj trochu inak...
Tenulinké, chrumkavé cesto s voňou dreveného uhlia a topping v štýle menej je viac...
Suroviny
Hlavný je kvalitný základ
Základné cesto na pizzu:
(4 - 6 stredne veľkých pízz)
- 400 g polohrubej múky
- 100 g hrubej múky (alebo semolinovej múky)
- 1/ PL morskej soli
- 1 balenie sušeného droždia (7 g)
- 320 ml vlažnej vody
- 1 ČL hnedého cukru (jemného)
Postup
1. Droždie premiešajte s cukrom a nechajte ho postáť. Múky vysypte na dosku, premiešajte, urobte z nich kôpku a do nej si urobte jamku. Prilejte droždie a prstami alebo vidličkou krúživými pohybmi jemne premiešavajte, aby sa všetko spolu prepojilo. Z cesta rukami vypracujte bochník – mieste ho na pomúčenej doske, najprv smerom od seba a potom ho akoby rukou priťahujte k sebe. Dobre vypracované cesto musí byť hladké a pružné.
2. Cesto pomúčte, prikryte a nechajte kysnúť pri izbovej teplote.
3. Po cca 20 minútach cesto rozdeľte na 4 - 6 ks.
4. Dosku jemne pomúčte a každé cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 0,5 cm.
5. Takto pripravené cesto nechajte cca 15 - 20 minút odpočinúť a až potom naň dávajte oblohu.
6. Pečte v rúre vyhriatej na 220 °C asi 10 - 12 minút.