Domáce tortilly z kokosovej múky s morčacím mäsom
Tieto zdravé a zároveň bezlepkové tortilly potešia priaznivcov zdravej stravy, tých ktorí sa snažia schudnúť, a rovnako aj športovcov. Sú totiž plné bielkovín, pričom si ale udržujú nízky obsah tukov a sacharidov.
Suroviny
Na tortilly:
- ½ hrnčeka kokosovej múky,
- 4 vajcia,
- 2/3 hrnčeka vody,
- štipka morskej soli.
Na mäsovú oblohu:
- 400 g morčacích pŕs,
- 1 cibuľa,
- 1 PL kokosového oleja,
- 1 ČL pretlačeného cesnaku alebo cesnakového korenia,
- ½ ČL morskej alebo himalájskej soli,
- štipka zázvorového korenia,
- štipka mletého čierneho korenia,
- štipka kurkumy.
Na zeleninovú oblohu:
- 1 šalátová uhorka,
- 2 paradajky,
- hrsť listov baby špenátu.
Na domáci dresing:
- 1 biely jogurt,
- šťava z 1/4 citróna,
- štipka mletého bieleho korenia.
Postup
Nakrájame si cibuľu nadrobno a opražíme ju v panvici na lyžici kokosového oleja. Pridáme na rezance nakrájané kuracie prsia, premiešame a podlejeme troškou vody, aby sa nám mäso nepripálilo. Zakryjeme ho pokrievkou a necháme dusiť, občas premiešame. Po zhruba 15 minútach mäso osolíme, okoreníme, ak treba dolejeme trošku vody a necháme podusiť ešte 5 minút.
Na tortilly si zmiešame v miske kokosovú múku so soľou, vajíčkami a vodou. Vzniknuté cesto necháme 5 minút odpočívať, aby múka absorbovala všetky tekutiny a vytvorilo sa husté cesto. Pečieme na miernom ohni, na nepriľnavej panvici postriekanej kokosovým alebo olivovým olejom. Každú zo strán necháme piecť po dobu 1-2 minút. Aby sme predišli trhaniu tortíl, mali by byť zhruba pol centimetra hrubé.
Upečené tortilly potrieme dresingom, ktorý sme si pripravili zmiešaním jogurtu s citrónovou šťavou a bielym korením. Na takto pripravené tortilly poukladáme mäso, nakrájanú paradajku, uhorku a špenátové listy. Zatočíme a môžeme podávať. Dobrú chuť!