Domáce tortilly z kokosovej múky s morčacím mäsom

Iveta Škrabáková | 18. Mar 2019
Zravé morčacie tortilly z kokosovej múky plné bielkovín

Tieto zdravé a zároveň bezlepkové tortilly potešia priaznivcov zdravej stravy, tých ktorí sa snažia schudnúť, a rovnako aj športovcov. Sú totiž plné bielkovín, pričom si ale udržujú nízky obsah tukov a sacharidov.

Suroviny

Na tortilly:

  • ½ hrnčeka kokosovej múky,
  • 4 vajcia,
  • 2/3 hrnčeka vody,
  • štipka morskej soli.

Na mäsovú oblohu:

  • 400 g morčacích pŕs,
  • 1 cibuľa,
  • 1 PL kokosového oleja,
  • 1 ČL pretlačeného cesnaku alebo cesnakového korenia,
  • ½ ČL morskej alebo himalájskej soli,
  • štipka zázvorového korenia,
  • štipka mletého čierneho korenia,
  • štipka kurkumy.

Na zeleninovú oblohu:

  • 1 šalátová uhorka,
  • 2 paradajky,
  • hrsť listov baby špenátu.

Na domáci dresing:

  • 1 biely jogurt,
  • šťava z 1/4 citróna,
  • štipka mletého bieleho korenia.

Postup

Nakrájame si cibuľu nadrobno a opražíme ju v panvici na lyžici kokosového oleja. Pridáme na rezance nakrájané kuracie prsia, premiešame a podlejeme troškou vody, aby sa nám mäso nepripálilo. Zakryjeme ho pokrievkou a necháme dusiť, občas premiešame. Po zhruba 15 minútach mäso osolíme, okoreníme, ak treba dolejeme trošku vody a necháme podusiť ešte 5 minút.

Na tortilly si zmiešame v miske kokosovú múku so soľou, vajíčkami a vodou. Vzniknuté cesto necháme  5 minút odpočívať, aby múka absorbovala všetky tekutiny a vytvorilo sa husté cesto. Pečieme na miernom ohni, na nepriľnavej panvici postriekanej kokosovým alebo olivovým olejom. Každú zo strán necháme piecť po dobu 1-2 minút. Aby sme predišli trhaniu tortíl, mali by byť zhruba pol centimetra hrubé.

Upečené tortilly potrieme dresingom, ktorý sme si pripravili zmiešaním jogurtu s citrónovou šťavou a bielym korením. Na takto pripravené tortilly poukladáme mäso, nakrájanú paradajku, uhorku a špenátové listy. Zatočíme a môžeme podávať. Dobrú chuť!