Hustá a pálivá polievka

Nela Mirič | 10. október 2016
Hustá a pálivá polievka

Táto polievka vás zaručene zahreje

Suroviny

(Pre 4 osoby)  

  • 2 artičoky
  • 8 stredne veľkých zemiakov
  • 250 ml sladkej smotany na varenie
  • 1 l zeleninového vývaru (alebo slepačieho)
  • 1 cibuľa
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 PL cukru
  • 2 PL octu
  • 2 čili papričky
  • lístky bazalky na ozdobu
  • olivový olej
  • 1 PL masla

Postup

1. Atričoky umyte, odrežte pevné spodné časti, mierne ich posoľte a uvarte ich v pare tak, aby boli mäkké.

2. Vo veľkom hrnci speňte nadrobno nakrájanú cibuľku na olivovom oleji, pridajte hladkú múku a za stáleho miešania pripravte svetlú zásmažku. Prilejte zeleninový vývar a nadrobno nakrájané zemiaky.

3. Keď sú zemiaky mäkké, pridajte artičoky, niekoľko lístkov bazalky a varte spolu ešte cca 5 minút. Polievku odstavte, bazalku vyberte a polievku následne rozmixujte ručným mixérom na hladký krém.

4. Krémovú polievku varte na miernom ohni, pridajte smotanu, cukor, ocot, soľ, kúsok masla a dobre premiešajte.

5. Podávajte posypané s nadrobno nasekanou čili papričkou a čiernym chlebom.

FIT štýl tip: Možete si k polievke pripraviť stratené vajce, ktoré sa k nej vynikajúco hodí.