Hustá a pálivá polievka
Táto polievka vás zaručene zahreje
Suroviny
(Pre 4 osoby)
- 2 artičoky
- 8 stredne veľkých zemiakov
- 250 ml sladkej smotany na varenie
- 1 l zeleninového vývaru (alebo slepačieho)
- 1 cibuľa
- 2 PL hladkej múky
- 1 PL cukru
- 2 PL octu
- 2 čili papričky
- lístky bazalky na ozdobu
- olivový olej
- 1 PL masla
Postup
1. Atričoky umyte, odrežte pevné spodné časti, mierne ich posoľte a uvarte ich v pare tak, aby boli mäkké.
2. Vo veľkom hrnci speňte nadrobno nakrájanú cibuľku na olivovom oleji, pridajte hladkú múku a za stáleho miešania pripravte svetlú zásmažku. Prilejte zeleninový vývar a nadrobno nakrájané zemiaky.
3. Keď sú zemiaky mäkké, pridajte artičoky, niekoľko lístkov bazalky a varte spolu ešte cca 5 minút. Polievku odstavte, bazalku vyberte a polievku následne rozmixujte ručným mixérom na hladký krém.
4. Krémovú polievku varte na miernom ohni, pridajte smotanu, cukor, ocot, soľ, kúsok masla a dobre premiešajte.
5. Podávajte posypané s nadrobno nasekanou čili papričkou a čiernym chlebom.
FIT štýl tip: Možete si k polievke pripraviť stratené vajce, ktoré sa k nej vynikajúco hodí.