Brazílsky „guláš“ s morskými plodmi
Tradičný guláš je obľúbenou pochúťkou mnohých z nás. Poznáte ale tento s prívlastkom brazílsky? Určite odporúčame vyskúšať.
Suroviny
na 4 porcie:
- 400 g bielej ryby (platesa / treska / morský vlk),
- 200 g čerstvých kreviet,
- ½ ČL soli,
- šťava a kôra z citróna,
Na omáčku:
- 2 – 3 PL olivového oleja,
- 1 cibuľa,
- ½ ČL soli,
- 1 červená paprika,
- 4 strúčiky cesnaku,
- ½ papričky jalapeňo,
- 1 PL hustého paradajkového pretlaku,
- 2 ČL mletej papriky,
- 1 šálka kuracieho alebo rybacieho vývaru,
- 1 ½ šálky lúpaných rajčín,
- 1 plechovka kokosového mlieka light,
- soľ,
- ½ hrnčeka nasekaného koriandru, šalotky alebo petržlenovej vňate,
- šťava z limetky alebo citróna.
Postup
Rybu umyjeme a osušíme utierkou a nakrájame na hrubšie kocky, krevety taktiež umyjeme a jemne osušíme. Ryby vložíme do misy osolíme a posypeme kôrou z polovice citróna, pokvapkáme lyžicou citrónovej šťavy. Jemne premiešame aby sa ingrediencie spojili a odložíme stranou. Vo veľkej hlbšej panvici si zohrejeme na strednom ohni olej, pridáme cibuľu, soľ a restujeme 2-3 minúty.
Oheň znížime na minimum a pridáme nakrájanú mrkvu, papriku, cesnak, jalapeňo a varíme 4 až 5 minút. Potom pridáme paradajkový pretlak, korenie a vývar. Premiešame a necháme zovrieť, potom pridáme rajčiny, zamiešame spolu, prikryjeme a necháme dusiť cca 5 minút, kým zmäkne mrkva. Následne môžeme pridať kokosové mlieko a kto chce môže ešte dokoreniť podľa chuti.
Ryby z misky opražíme na panvici s olivovým olejom cca 6 minút a pridáme ich do červenej omáčky. Necháme dovariť do požadovanej mäkkosti. Na záver môžeme ešte dochutiť soľou, korením a šťavou z limetky či citróna. Podávame s ryžou, dozdobíme koriandrom alebo petržlenovou vňaťou a opäť môžeme ešte pokvapkať šťavou z citrusu.
ENERGETIKCÁ HODNOTA
Celkom: 1360 kcal
1 porcia: 340 kcal
Bielkoviny: 26 g
Sacharidy: 12 g
Tuky: 25,5 g
Vláknina: 1,5 g