Brazílsky „guláš“ s morskými plodmi

Iveta Škrabáková | 23. Mar 2020
brazílsky guláš, recept, fit, krevety, polievka, domáca, paradajky, varenie doma, chudnutie, diéta, fit, zdravie, zdravý životný štýl, fitastyl.sk

Tradičný guláš je obľúbenou pochúťkou mnohých z nás. Poznáte ale tento s prívlastkom brazílsky? Určite odporúčame vyskúšať.

Suroviny

na 4 porcie:

  • 400 g bielej ryby (platesa / treska / morský vlk),
  • 200 g čerstvých kreviet,
  • ½ ČL soli,
  • šťava a kôra z citróna,

Na omáčku:

  • 2 – 3 PL olivového oleja,
  • 1 cibuľa,
  • ½ ČL soli,
  • 1 červená paprika,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • ½ papričky jalapeňo,
  • 1 PL hustého paradajkového pretlaku,
  • 2 ČL mletej papriky,
  • 1 šálka kuracieho alebo rybacieho vývaru,
  • 1 ½ šálky lúpaných rajčín,
  • 1 plechovka kokosového mlieka light,
  • soľ,
  • ½ hrnčeka nasekaného koriandru, šalotky alebo petržlenovej vňate,
  • šťava z limetky alebo citróna.

Postup

Rybu umyjeme a osušíme utierkou a nakrájame na hrubšie kocky, krevety taktiež umyjeme a jemne osušíme. Ryby vložíme do misy osolíme a posypeme kôrou z polovice citróna, pokvapkáme lyžicou citrónovej šťavy. Jemne premiešame aby sa ingrediencie spojili a odložíme stranou. Vo veľkej hlbšej panvici si zohrejeme na strednom ohni olej, pridáme cibuľu, soľ a restujeme 2-3 minúty.

Oheň znížime na minimum a pridáme nakrájanú mrkvu, papriku, cesnak, jalapeňo a varíme 4 až 5 minút. Potom pridáme paradajkový pretlak, korenie a vývar. Premiešame a necháme zovrieť, potom pridáme rajčiny, zamiešame spolu, prikryjeme a necháme dusiť cca 5 minút, kým zmäkne mrkva. Následne môžeme pridať kokosové mlieko a kto chce môže ešte dokoreniť podľa chuti.

Ryby z misky opražíme na panvici s olivovým olejom cca 6 minút a pridáme ich do červenej omáčky. Necháme dovariť do požadovanej mäkkosti. Na záver môžeme ešte dochutiť soľou, korením a šťavou z limetky či citróna. Podávame s ryžou, dozdobíme koriandrom alebo petržlenovou vňaťou a opäť môžeme ešte pokvapkať šťavou z citrusu.

ENERGETIKCÁ HODNOTA

Celkom: 1360 kcal

1 porcia: 340 kcal

Bielkoviny: 26 g

Sacharidy: 12 g

Tuky: 25,5 g        

Vláknina: 1,5 g