Krémová zeleninová polievka

Lucia Gáborová | 17. jún 2022
Zeleninová polievka je však ideálny spôsob jedenia zeleniny, pretože do nej môžete doslova všeličo schovať. Základom vašej polievky bude zelenina, môžete však do nej pridať aj nejaký druh obilniny a strukovín.

Zeleninová polievka je ideálny spôsob jedenia zeleniny, pretože do nej môžete doslova všeličo schovať. Základom vašej polievky bude zelenina, môžete však do nej pridať aj nejaký druh obilniny a strukovín.

Suroviny

  • 2 PL olivový olej
  • cibuľa, na kocky
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • 2 ks stonkového zeleru, nadrobno nakrájané
  • 2 mrkvy, na kocky nakrájané
  • 1 batat, na kocky nakrájané
  • 2 - 3 ružičky brokolice
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • soľ, korenie
  • 3 hrnčeky vody
  • 2 hrnčeky rastlinného mlieka (ovsené, sójové...)
  • 1 zeleninový bio bujón
  • ½ hrnčeka mrazenej kukurice
  • 1 hrsť čerstvého petržlenu, nadrobno nasekaný

Postup

  1. Vo veľkom hrnci na strednej intenzite rozohrejeme olivový olej. Pridáme cibuľu, cesnak, zeler, batat, brokolicu a mrkvu. Orestujeme, dochutíme soľou a korením. Za stáleho miešania restujeme do mierneho zmäknutia zeleniny, čo bude trvať približne 5 minút.
  2. Pridáme tymian, bio bujón, zalejeme vodou, prikryjeme a necháme približne 20 minút podusiť.
  3. Časť polievky vyberieme a rozmixujeme v mixéri. Vrátime späť do hrnca, pridáme kukuricu a do želanej hustoty postupne prilievame mlieko. Necháme prevrieť, odstavíme a pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
  4. Servírujeme s celozrnnou bagetou alebo kváskovým chlebíkom.
Talianska polievka Minestrone
Prečítajte si tiež:

Talianska polievka Minestrone