Krémová zeleninová polievka
foto: istockphoto.com
Zeleninová polievka je ideálny spôsob jedenia zeleniny, pretože do nej môžete doslova všeličo schovať. Základom vašej polievky bude zelenina, môžete však do nej pridať aj nejaký druh obilniny a strukovín.
Suroviny
- 2 PL olivový olej
- cibuľa, na kocky
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 2 ks stonkového zeleru, nadrobno nakrájané
- 2 mrkvy, na kocky nakrájané
- 1 batat, na kocky nakrájané
- 2 - 3 ružičky brokolice
- 1 ČL sušeného tymianu
- soľ, korenie
- 3 hrnčeky vody
- 2 hrnčeky rastlinného mlieka (ovsené, sójové...)
- 1 zeleninový bio bujón
- ½ hrnčeka mrazenej kukurice
- 1 hrsť čerstvého petržlenu, nadrobno nasekaný
Postup
- Vo veľkom hrnci na strednej intenzite rozohrejeme olivový olej. Pridáme cibuľu, cesnak, zeler, batat, brokolicu a mrkvu. Orestujeme, dochutíme soľou a korením. Za stáleho miešania restujeme do mierneho zmäknutia zeleniny, čo bude trvať približne 5 minút.
- Pridáme tymian, bio bujón, zalejeme vodou, prikryjeme a necháme približne 20 minút podusiť.
- Časť polievky vyberieme a rozmixujeme v mixéri. Vrátime späť do hrnca, pridáme kukuricu a do želanej hustoty postupne prilievame mlieko. Necháme prevrieť, odstavíme a pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
- Servírujeme s celozrnnou bagetou alebo kváskovým chlebíkom.
Prečítajte si tiež: