Polievka z pečených sladkých zemiakov
foto: istockphoto.com
Suroviny
(pre 4 osoby)
- 2 sladké zemiaky
- 2 stredne veľké šalotky
- 1 mrkva sušený tymian
- 4 šálky kuracieho vývaru (alternatíva je zeleninový vývar)
- mleté čierne korenie, soľ
- ¼ ČL mletej rasce
- 1 strúčik cesnaku
- olivový olej
- kyslá smotana alebo grécky biely jogurt
Postup
1. Sladké zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Šalotku a mrkvu nakrájajte na hrubé kolieska.
2. Nakrájanú šalotku, mrkvu a sladké zemiaky rozložte na plech, posypte tymianom a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C cca 25 – 30 minút.
3. V hrnci priveďte do varu kurací vývar, oheň zmiernite a pečenú zeleninu dajte do vývaru, pridajte roztlačený strúčik cesnaku.
4. Pomocou tyčového mixéra všetko spolu rozmixujte na krémovú polievku.
5. Ochuťte soľou, čiernym korením a drvenou rascou.
6. Podávajte s lyžičkou kyslej smotany či jogurtu, prípadne opečenými krutónmi.