Írsky chlieb bez kvásku

Dominika Bleščáková | 21. február 2021
Írsky chlieb bez kvásku

Počuli ste už o írskom chlebe? Ide o nekysnutý chlieb bez droždia alebo kvásku, ktorý chutí na nerozoznanie od toho klasického. Chlieb má chrumkavú kôrku, je nadýchaný, vláčny, plný živín a vhodný aj pre ľudí s problematickým trávením.

Suroviny

450 g hladkej špaldovej múky

1 ČL soli

1 ČL kryštálového cukru (môže byť aj trstinový)

1 ČL sódy bikarbóny (alebo prášku do pečiva)

500 ml hustého bieleho jogurtu (najlepšie gréckeho)

Postup

V miske si zmiešame preosiatu múku, cukor, soľ a sódu bikarbónu. Pridáme jogurt. Zmes začneme pomaly premiešavať, kým sa nezačne spájať v hladké, polomäkké cesto, ktoré vytvarujeme do bochníka. Nemiesime! Vložíme ho do pomúčenej jenskej misy (môžeme ju vystlať aj papierom na pečenie, chlieb je trochu lepivý). Pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov cca 50 minút.