Írsky chlieb bez kvásku
Počuli ste už o írskom chlebe? Ide o nekysnutý chlieb bez droždia alebo kvásku, ktorý chutí na nerozoznanie od toho klasického. Chlieb má chrumkavú kôrku, je nadýchaný, vláčny, plný živín a vhodný aj pre ľudí s problematickým trávením.
Suroviny
450 g hladkej špaldovej múky
1 ČL soli
1 ČL kryštálového cukru (môže byť aj trstinový)
1 ČL sódy bikarbóny (alebo prášku do pečiva)
500 ml hustého bieleho jogurtu (najlepšie gréckeho)
Dojčenské recepty: Vajíčkovo-mrkvová nátierka
Postup
V miske si zmiešame preosiatu múku, cukor, soľ a sódu bikarbónu. Pridáme jogurt. Zmes začneme pomaly premiešavať, kým sa nezačne spájať v hladké, polomäkké cesto, ktoré vytvarujeme do bochníka. Nemiesime! Vložíme ho do pomúčenej jenskej misy (môžeme ju vystlať aj papierom na pečenie, chlieb je trochu lepivý). Pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov cca 50 minút.