Kríženec jamajského pomaranča a indonézskeho pomela: GRAPEFRUIT

Jana Tesák Potomová | 25. december 2023
grapefruit, grep, superpotravina, fit štýl, FIT štýl magazín, výživa, zdravie

Horkasté, svieže ovocie, ktoré konzumujeme menej často než mandarínky či pomaranče, no pritom svojím zložením si určite zaslúži náš väčší záujem. Má bohatý obsah bioflavonoidov, vitamínov a minerálov, ktoré nám prirodzeným spôsobom naštartujú imunitu, posilnia telo, znížia cholesterol, alebo dokonca zregenerujú poškodené vlasy.

Zdá sa vám to málo? Potom tu máme za studena lisovaný grapefruitový olej. Má všestranné využitie pre naše zdravie, no hlavne je vítanou prírodnou alternatívou syntetických antibiotík.

Grapefruit je superpotravina, na ktorú občas zabúdame

Grapefruit bol prvýkrát objavený na ostrove Barbados v Karibskom mori, odkiaľ bol v roku 1823 odvezený do Ameriky, na Floridu. Spočiatku sa pestoval ako okrasná rastlina. Ako ovocie začal byť známy až od 19. storočia. Botanicky ho odlíšili od pomela až v 30. rokoch 19. storočia, kedy dostal názov Citrus paradisi a jeho skutočný pôvod bol určený až v 40. rokoch 20. storočia.

Grapefruit je plod citrónovníka rajského a zvyčajne rastie do výšky 5-6 metrov, zriedkavo až 13-15 m. Listy sú tmavozelené, dlhé až 150 mm, úzke a neopadávajú. Kvety majú 5 okvetných lístkov a sú veľké približne 5 cm. Plod grapefruit, hovorovo grep, má žltú až oranžovú šupku. Vnútorná dužina je delená na oddiely, jej farba je premenlivá, od bielej, cez žltú, ružovú až červenú. Líšia sa sladkosťou a z časti aj svojím zložením. Grapefruitový strom ročne rodí až 700 kusov ovocia. Jeho súčasný názov sa vzťahuje práve na zhluky ovocia na strome, ktoré sa často z diaľky podobá hroznu, grape – hrozno, fruit – ovocie. V súčasnosti sa pestuje v Brazílii, Izraeli, Texase, Kalifornii, na Floride alebo aj v Turecku, či v Španielsku.

Nutričné zloženie grapefruitu

Grapefruit obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ktorý je potrebný hlavne v tomto období na posilnenie imunity. Ďalej obsahuje aj iné, nie menej dôležité vitamíny ako vitamín A, B1, B2, B5, B6, B9, D, E. Taktiež kyselinu glukarovú, polyfenolnaringín, monoterpén, limonén, bioflavonoidy, ružový a červený grep významné množstvo lykopénu. Medzi minerálne látky obsiahnuté v ovocí tu môžeme zaradiť mangán, zinok, železo, vápnik, fosfor, draslík, horčík. Grapefruit je dobrý zdroj rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny a vody.

grapefruit, grep, superpotravina, fit štýl, FIT štýl magazín

Grapefruit ako antioxidant a imunostimulátor

Pravidelná konzumácia grapefruitu je prospešná pre už spomínaný imunitný systém. Je cenený pre vysoký obsah vitamínu C, ktorý má antioxidačné vlastnosti a je potrebný pri rýchlejšej regenerácii tela po ochorení. Aj mnoho ďalších vitamínov a minerálov,ako je napríklad vitamín A, D, vitamíny skupiny B, zinok, meď a železo, spolupracujú v tele na podporu funkcie imunitného systému. Tiež pomáhajú udržiavať integritu pokožky, ktorá pôsobí ako ochranná bariéra proti infekciám. Ak máme oslabenú imunitu, môžu sa u nás vyskytnúť nepríjemné opary alebo v ústach afty. Aj v týchto prípadoch je grapefruit jasný víťaz, no  osvedčil sa taktiež pri popraskaných perách.

Doprajte si vlákninu

Grep obsahuje slušné množstvo rozpustnej i nerozpustnej vlákniny. Šupka i biele tkanivo grapefruitu obsahujú pektín, čo je forma rozpustnej vlákniny. Ten znižuje hladinu cholesterolu v krvi aj samotný krvný tlak. Grapefruit má pomerne vysoký obsah draslíka, ktorý je zodpovedný za mnohé aspekty zdravia srdca. Nerozpustná vláknina je ideálna na spomalenie rýchlosti, s ktorou sa žalúdok vyprázdňuje, čo zvyšuje čas trávenia. Takže konzumácia dostatočného množstva vlákniny nám môže automaticky pomôcť prijímať menšie množstvá kalórií počas celého dňa. Ak sa pokúšate schudnúť, jedzte grapefruit pred jedlom, ideálne rovno na raňajky.

Grapefruit je ideálne ovocie pre domácnosti s malými a dospievajúcimi deťmi. Kyselina listová v šťave i v dužine pôsobí ako najdôležitejší rastový stimulátor a podporuje krvotvorbu.

Konzumácia grapefruitu hydratuje telo a zároveň môže znížiť riziko vzniku obličkových kameňov, ktoré vznikajú nahromadením odpadových látok v obličkách. Tieto odpadové materiály sú produkty metabolizmu, ktoré sa zvyčajne filtrujú cez obličky a odstránia sa z tela v moči. Najčastejším typom obličkových kameňov sú kamene oxalátu vápenatého. Kyselina citrónová, organická kyselina nachádzajúca sa prirodzene v grapefruite, môže byť účinná v prevencii ich väzbou na vápnik v obličkách a následným vyplavením  z tela von. Tiež kyselina citrónová má schopnosť zvýšiť objem a pH moču, čo vytvára prostredie, ktoré je menej priaznivé pre tvorbu obličkových kameňov.

Červený, žltý alebo ružový grapefruit?

Červený a ružový grapefruit naviac obsahuje lykopén, silný antioxidant. Ten má v prvom rade priaznivý účinok na funkciu srdca a krvný obeh, ale zohráva úlohu aj pri prevencii niektorých očných ochorení, okrem iného aj kataraktu – sivého zákalu. Chráni pokožku pred silným UV žiarením, vznikom niektorých nádorov v tele a posilňuje imunitu.

Jeho pozitívne účinky objavili aj kozmetické firmy, ktoré nezaháľali a začali výťažky z grepu vo veľkom pridávať do anti-age krémov. Ukrýva totiž veľký obsah antioxidantov, ktoré pomáhajú v boji proti vznikajúcim vráskam a starnutiu pokožky. Je bohatý na látky, ktoré podporujú produkciu kolagénu, ktorý udržiava pokožku mladú, sviežu a žiarivú. Tiež je súčasťou mnohých šampónov, pretože pozitívne pôsobí na podráždenú, suchú pokožku a odstraňuje lupiny.

POZOR na kombináciu grepu a liekov!

Grapefruitová šťava môže zvýšiť účinky liekov až šesťnásobne! Zvyčajne ide o lieky na zníženie cholesterolu, statíny, antibiotiká, blokátory na liečbu vysokého tlaku, lieky proti rakovine a iné. Pravidlo je jasné, ak berieme lieky na predpis, je lepšie zriecť sa grepového džúsu, pretože nikdy nevieme, ako s liekom zreaguje. Všeobecne lieky je odporúčané zapíjať čistou vodou.

grapefruit, grep, superpotravina, fit štýl, FIT štýl magazín, výživa, zdravie

Ako grapefruit skladovať?

Vitamín C a kyselina listová v týchto plodoch sú veľmi citlivé na teplo. Pri varení sa stráca približne 90% živín. Ak grepy skladujeme dlhšie, mali by sme ich uložiť na tmavé miesto a pripravovať ich až tesne pred spotrebou. Pri izbovej teplote nám vydržia svieže približne týždeň alebo v chladničke 2 až 3 týždne.

Získajte z grapefuitu maximum

Využitie grepu je skutočne všestranné - od štiav, sorbetov, ovocných šalátov, džemov, cez dezerty, až po prílohy k pokrmom z mäsa a rýb. Taktiež si k nim môžeme z grepu pripraviť chutnú omáčku. Postačí zmiešať nízkotučnú majonézu, nastrúhanú grapefruitovú kôru a trošku šťavy z tohto ovocia a máme omáčku na ryby alebo kuracie mäso.

Grapefruitový olej proti baktériám a vírusom

Napriek tomu, že dužina grapefruitu má množstvo vlastných výhod, grapefruitový olej prináša  koncentrované pozitívne účinky do nášho tela v pár horkých kvapkách. V jadierkach grapefruitu je obsiahnuté veľké množstvo bioflavonoidov (kvercetín, hesperidín, rutín, a iné), ktoré sú podstatou ich mnohostranného účinku na náš organizmus. Zabraňujú totiž množeniu baktérií, vírusov a plesní. Ďalej uľahčujú trávenie, prečisťujú organizmus a posilňujú jeho odolnosť. Majú preventívny účinok proti nachladnutiu, infekciám a zápalom, zlepšujú krvný obeh a zvyšujú odolnosť slizníc. Priaznivo ovplyvňujú hladinu cholesterolu i cukru v krvi, posilňujú steny ciev a zároveň zabraňujú zhlukovaniu krvných doštičiek a následne vzniku krvných zrazenín.  

Grapefruitové silice získané z kôry sa využívajú skôr v aromaterapii na upokojenie mysle, zbavenie tela stresu, pri meditácii a na prečistenie nosovej sliznice.