MARINOVANÝ LOSOS S GREPOM A JABLKAMI
Podávame tak, že do taniera najprv naukladáme plátky marinovaného lososa, pridáme mesiačiky grepu a pomaranča, jogurtový dresing a trochu čerstvej bazalky. Pokvapkáme olivovým olejom a nakoniec zalejeme studeným zeleninovým krémom.
Suroviny
■ 0,5 kg filet z lososa
■ 2 zelené jablká
■ 1 ružový grep
■ 1 pomaranč
■ 200 g paradajok
■ 100 g uhorky
■ 100 g papriky
■ 1 strúčik cesnaku
■ zväzok čerstvej bazalky
■ 100 g jogurtu
■ čerstvý kôpor
■ citrón
■ soľ, korenie
■ trstinový cukor
■ vínny ocot
■ olivový olej
■ cukor a hrubá soľ na marinovanie mäsa
Grilovaný losos s omáčkou z manga
Postup
Filet z lososa očistíme, zbavíme všetkých kostičiek pomocou pinzety a vložíme do nádoby vhodnej na marinovanie. Soľ a cukor zmiešame v pomere 1:2, napríklad 0,5 kg soli na 1 kg cukru a rybu touto zmesou riadne zasypeme. Necháme marinovať cez noc v chlade, potom mäso dobre opláchneme pod studenou vodou a osušíme. Nakrájame na tenké plátky.
Grep aj pomaranč olúpeme a z ovocia vyrežeme čistú dužinu. Jablká tiež očistíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na tenké plátky.
Uhorku, papriku, paradajky, cesnak a väčšiu časť bazalky umyjeme, očistíme a spoločne rozmixujeme na hladký krém. Ochutíme soľou, cukrom, octom a nakoniec pridáme na zjemnenie trochu olivového oleja.
Teraz si pripravíme dresing. Jogurt ochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a nakoniec vmiešame nasekaný kôpor.