Lahodný smotanový baránok
foto: istockphoto.com
Keď tradície nepustia.
Suroviny
- 300 g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 200 ml čerstvej smotany
- 6 vajec
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 150 ml oleja alebo rozpusteného masla podľa chuti
- 2 PL citrónovej šťavy (podľa chuti nastrúhaná citrónová kôra)
Postup
1. Vo väčšej mise rozbite vajce, pridajte tuk, cukor a šľahajte aspoň 4 minúty. Pridajte citrónovú šťavu (prípadne kôru), prášok do pečiva, múku a smotanu a šľahajte ďalšie 2 minúty.
2. Do vymastenej a múkou vysypanej formy barančeka nalejte cesto, ktoré by nemalo mať príliš riedku ani tuhú konzistenciu. Pečte dozlatista v už predhriatej rúre približne 30 minút na 160 stupňoch Celzia. Špajdľou skontrolujte, či je cesto hotové, a prípadne uberte teplotu a nechajte dopiecť.
3. Barančeka dozdobte podľa vlastnej fantázie za pomoci polevy, lentiliek, orieškov, cukru a pod.