Škoricovníky ako ich nepoznáte

Iveta Škrabáková | 11. apríl 2019
škoricové kolieska, škoricovníky, osie hniezda, škorica, zdravý recept, fit škoricovníky

Obľúbené sladké jedlo nášho detstva, ktoré si mnohí z nás nosili na desiatu, sme prerobili do zdravšej verzie. Vyskúšate?

Suroviny

Cesto:

  • 1 šálka mandľového mlieka,
  • ½ šálky trstinového cukru,
  • 1 šálka špaldovej múky,
  • 1 šálka ryžovej múky,
  • ½ šálky pohánkovej múky,
  • 4 PL jablkové pyré,
  • 2 ČL kypriaci prášok do pečiva,
  • čerstvé droždie,
  • soľ.

Plnka:

  • 2 PL agáve sirup, 
  • 2 PL mletá škorica, 
  • ¾ šálky jablkového pyré.

Postup

V hrnci zohrejeme mlieko, rozpustíme v ňom droždie a dáme bokom. Zmiešame si všetky suché suroviny spolu s jablkovým pyré a potom do nich vlejeme mlieko s droždím a poriadne premiešame. Cesto premiestnime na pomúčenú dosku a miesime zhruba 5 minút, kým sa nám spracuje do tvarovateľnej hmoty.

Cesto si rozvaľkáme na strednú hrúbku a natrieme naň jablkové pyré, posypeme škoricou a polejeme agáve sirupom. Zrolujeme a nakrájame na kolieska (cca 12 kusov). Takto pokrájané kolieska položíme na papierom vystlaný plech na pečenie a necháme odpočívať minimálne pol hodinu.

"Odpočinuté" škoricové kolieska dáme piecť na cca 170°C, po dobu 30 minút (priebežne kontrolujeme okom), kým sú škoricovníky pekne zlatisté.  Dobrú chuť!