Palacinková torta z pohánkovej múky

Iveta Škrabáková | 12. apríl 2019
torta, palacinková torta, pohánka, pohánkové palacinky, zdravé palacinky, bezlepkové palacinky, recept, pancake cake

Palacinky majú radi všetky vekové skupiny. V takejto zdravšej verzii ich dokonca ocenia i celiatici, nakoľko je vďaka pohánkovej múke prirodzene bez lepku.

Suroviny

Na cesto:

  • 500 ml čerstvého polotučného mlieka,
  • 200 g pohánkovej múky,
  • 1 vajce,
  • 1 PL kokosového oleja,
  • štipka soli.

Na plnku:

  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 1 grécky jogurt,
  • 1 PL stévie.

Poleva:

  • 1/3 tabuľky horkej čokolády,
  • 3 PL vody.

Postup

V miske si rozšľaháme jedno vajce s mliekom a štipkou soli, postupne pridávame pohánkovú múku. Šľaháme jemne metličkou, aby nám nevznikli hrudky. Takto cesto vložíme na pol hodinu do chladničky odpočívať.

Zatiaľ si môžeme pripraviť tvarohovú plnku tak, že zmiešame všetky suroviny spolu, prípadne dochutíme kvapkami citrónovej šťavy.  Po pol hodine vyberieme cesto z chladničky a palacinky pečieme na panvici postriekanej kokosovým olejom. Výjde nám cca 10 palaciniek. Palacinky po upečení potierame plnkou a vrstvíme jednu na druhú.

Na polevu si v mikrovlnke roztopíme čokoládu s vodou a poriadne premiešame. Polevu nalejeme na palacinkovú tortu a dozdobíme ovocím podľa chuti. Necháme stuhnúť v chladničke aspoň na 2 hodiny a môžeme podávať. Dobrú chuť.