Celozrnný quiche so zeleninou
Celozrnný quiche so zeleninou, sa stále teší veľkej obľube.
Suroviny
- 300 g celozrnnej pšeničnej múky
- 100 ml vlažnej vody
- 1/2 zmäknutého masla (125 g) nakrájaného na kúsky.
- 230 ml smotany
- 3 žĺtka
- cibuľa
- dve drobné cukety
- hrsť lístkov rukoly
- 150 g gouda syru
- soľ, mleté čierne korenie
Postup
1. Na dosku preosejte 300 g celozrnnej pšeničnej múky (môžete nakombinovať napríklad s jačmennou) so štipkou soli. Premieste so 100 ml vlažnej vody a polovicou zmäknutého masla (125 g) nakrájaného na kúsky. Pracujte intenzívne a rýchlo. Pružné hladké cesto zabaľte do fólie a nechajte v chlade odpočinúť – pokojne cez noc.
2. Panvicu potrite olivovým olejom a dozlatista opečte jemne nakrájanú cibuľu, nasucho potom prúžky veľkej červenej papriky, ktorá je teraz vo výbornej forme. Dajte vychladnúť. V mise vyšľahajte 230 ml smotany s 3 žĺtkami, osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením. Pridajte cibuľu, dve drobné cukety nakrájané na kúsky (neošúpané), hrsť lístkov rukoly a 150 g strúhanej goudy. Premiešajte.
3. Medzi dvoma fóliami vyvaľkajte cesto, otlačte do neho kruhovú formu a vyrežte kruh o cca 2 cm širší. Formu vytrite olivovým olejom, striedmo vysypte múkou – ak máte silikónovú formu, ste tohto kroku ušetrení. Vložte cesto a zľahka ho pritlačte k forme, zdvihnite okraje a dno poprepichujte vidličkou. Korpus vyložte paprikou a prelejte smotanovou zmesou. Pečte v rúre rozohriatej asi na 180 stupňov Celzia, kým náplň nestuhne (cca 35 - 40 minút). Po vychladnutí bude koláč ešte pevnejší.