Farmárske zeleninové guličky

Iveta Škrabáková | 21. august 2019
guličky, bez mäsa, zdravé, vegetarian, mňam, fit, fitness, zdravie, výživa, chutný obed, čo uvariť, rýchly recept, bez lepku,

Veľmi chutný ekvivalent guličiek bez mäsa. Vďaka syru majú jemnú, krémovú konzistenciu.

Suroviny

Na 4 porcie:

  • 1 balenie korbáčikov,
  • 1 karfiol,
  • 1 brokolica,
  • 1 cibuľa,
  • 1 PL oleja,
  • 300 ml vody,
  • 2 ks vajce,
  • 2 PL hrachová múka,
  • 2 PL amarantová múka,
  • 4 PL domácej strúhanky z celozrnného pečiva,
  • štipka kypriaceho prášku do pečiva.

Postup

Karfiol aj brokolicu poriadne umyjeme, osušíme a nasekáme na drobné kúsky. Cibuľu nakrájame najemno a speníme na troche oleja. Pridáme brokolicu, karfiol, chvíľu spolu pražíme a podlejeme vodou. Necháme 20 minút podusiť.

V miske si premiešame mlieko s vajíčkami, múkami, kypriacim práškom, strúhankou a nastrúhanými korbáčikmi. Zmes, ktorá nám vznikla primiešame ku karfiolovo-brokolicovej hmote a dobre premiešame. Môžeme dochutiť, soľou, korením, kurkumou či muškátovým orieškom. Z tejto zmesi tvarujeme guľky, ktoré obalíme v strúhanke a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Dáme piecť na cca 180°C po dobu 30 minút. Priebežne kontrolujeme. Zlatisté guľky vytiahneme a môžeme podávať len tak s domácim jogurtovým dresingom alebo sýtejší variant s tekvicovým či mrkvovým pyré.

Dobrú chuť!