Vegánske šošovicové karí s ryžou za 20 minút

Stanka Šišková | 24. máj 2022
beluga, šošovica, basmaty, kokosové mlieko, karí, vegetariánske, vegánske šošovicové karí s ryžou za 20 minút

1 porcia: 3 159 kJ/755 kcal Bielkoviny: 23,7 g Tuky: 32 g Sacharidy: 87 g

Suroviny

•    1 hrnček Beluga šošovice
•    1 menšia biela cibuľa
•    2 hrste baby špenátu
•    2 strúčiky cesnaku
•    1 batát
•    ½ balenie pasírovaných paradajok
•    1l zeleninového vývaru
•    1 zázvor vo veľkosti palca
•    ½ konzervy kokosového mlieka
•    1 ČL karí korenia
•    1 ČL sladkej papriky
•    ¼ ČL sušeného koriandra
•    1 ČL Garam masala korenia
•    1 limetka
•    1 PL sezamových semienok
•    Olivový olej
•    Himalájska soľ
•    Čerstvo mleté čierne korenie

Postup

1.    Beluga šošovicu si uvaríme v zeleninovom vývare na „aldente“ (cca 15 minút)
2.    Medzičasom si pripravíme zmes korenín, a teda zmiešame všetky koreniny (karí, garam masala, paprika, koriander) dokopy.
3.    Cibuľu si nakrájame nadrobno a opražíme ju na olivovom oleji. Pridáme aj roztlačený cesnak a  zmes korenia. Taktiež pridáme nastrúhaný  zázvor. Spolu pražíme cca 1 minútu.
4.    Batát si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky a pridáme k zmesi v hrnci. Podlejeme pasírovanými paradajkami a kokosovým mliekom. Necháme variť cca 15 minút a nakoniec pridáme uvarenú šošovicu a baby špenát. Povaríme ešte 3-4 minútky, aby sa chute spojili. Nakoniec pokvapkáme pár kvapkami limetky a posypeme petržlenovou vňaťou.
5.    Podávame s Basmati ryžou.