Paprika plnená quinoou
Síce quinoa ešte stále v mnohých domácnostiach netvorí pravidelné zásoby, pomaly ale isto si ju osvojuje čoraz viac z nás. Výborne ju využijete aj v obľúbenej plnenej paprike.
Suroviny
- 3/4 hrnčeka surovej quinoy,
- 4 veľké mäsité papriky,
- 1 cibuľa nakrájaná najemno,
- 3/4 hrnčeka nakrájaných šampiňónov,
- 1 PL rajčinového pretlaku,
- 1 stredne veľká cuketa,
- 1 PL olivového oleja,
- 1 PL nasekaného čerstvého oregana,
- mleté čierne korenie,
- soľ.
Postup
V menšom hrnci privedieme do varu jeden a pol šálky vody. Quinou dáme do sitka a prepláchneme pod prúdom studenej vody a miešame kým voda neodtečie. Potom quinou vložíme do hrnca s vriacou vodou, a počkáme kým absorbuje vodu a zmäkne, cca 15 minút. Odstavíme a necháme v hrnci ešte 5 minút, premiešame vidličkou a odložíme bokom.
Počas varenia quinoy si z paprík odrežeme vrch, vykrojíme i vnútro a umyjeme ich zvnútra i zvonku. Položíme ich odkrojenou stranou na tanier, a vložíme do mikrovlnky na 3 až 4 minúty, aby trošku zmäkli. Necháme vychladnúť.
Vo väčšej panvici si zohrejeme olej, na strednom ohni orestujeme nakrájanú cibuľu, šampiňóny, cesnak a mletú červenú papriku. Za občasného miešania varíme 8 minút, kým budú huby zlato-hnedé. Potom vmiešame paradajkový pretlak a povaríme jednu minútu.
Pridáme nastrúhanú cuketu, oregano, soľ a mleté čierne korenie a spolu povaríme 2 min. Primiešame quinou a odstavíme z ohňa. Vzniknutou zmesou naplníme papriky a vložíme ich do pekáča s vodou asi pol centimetra do výšky. Pečieme kým papriky zmäknú a horná časť plnky je mierne opečená a chrumkavá, cca 30 minút.
Môžeme podávať samotné alebo so zeleninovým pyré. Dobrú chuť.