Paprika plnená quinoou

Iveta Škrabáková | 25. jún 2019
paprika, plnená, quinoa, mňam, dobrú chuť, leto, fit, zdravie, zdravá strava, recept, vegetarian, bez lepku, zdravé jedlo, obed, večera

Síce quinoa ešte stále v mnohých domácnostiach netvorí pravidelné zásoby, pomaly ale isto si ju osvojuje čoraz viac z nás. Výborne ju využijete aj v obľúbenej plnenej paprike.

Suroviny

  • 3/4 hrnčeka surovej quinoy,
  • 4 veľké mäsité papriky,
  • 1 cibuľa nakrájaná najemno,
  • 3/4 hrnčeka nakrájaných šampiňónov,
  • 1 PL rajčinového pretlaku,
  • 1 stredne veľká cuketa,
  • 1 PL olivového oleja,
  • 1 PL nasekaného čerstvého oregana,
  • mleté čierne korenie,
  • soľ.

Postup

V menšom hrnci privedieme do varu jeden a pol šálky vody. Quinou dáme do sitka a prepláchneme pod prúdom studenej vody a miešame kým voda neodtečie. Potom quinou vložíme do hrnca s vriacou vodou, a počkáme kým absorbuje vodu a zmäkne, cca 15 minút. Odstavíme a necháme v hrnci ešte 5 minút, premiešame vidličkou a odložíme bokom.

Počas varenia quinoy si z paprík odrežeme vrch, vykrojíme i vnútro a umyjeme ich zvnútra i zvonku. Položíme ich odkrojenou stranou na tanier, a vložíme do mikrovlnky na 3 až 4 minúty, aby trošku zmäkli. Necháme vychladnúť.

Vo väčšej panvici si zohrejeme olej, na strednom ohni orestujeme nakrájanú cibuľu, šampiňóny, cesnak a mletú červenú papriku. Za občasného miešania varíme 8 minút, kým budú huby zlato-hnedé. Potom vmiešame paradajkový pretlak a povaríme jednu minútu.

Pridáme nastrúhanú cuketu, oregano, soľ a mleté čierne korenie a spolu povaríme 2 min. Primiešame quinou a odstavíme z ohňa. Vzniknutou zmesou naplníme papriky a vložíme ich do pekáča s vodou asi pol centimetra do výšky. Pečieme kým papriky zmäknú a horná časť plnky je mierne opečená a chrumkavá, cca 30 minút.

Môžeme podávať samotné alebo so zeleninovým pyré. Dobrú chuť.