FIT štýl ryžový nákyp
Ruku hore kto má rád sladké hlavné jedlá! Klasika, ktorú nám robievali aj naše mamky neomrzí. Radšej sme si ju ale trošku "ozdravili".
Suroviny
- 2 šálky ryža basmati,
- 2 šálky mlieko,
- 1/2 šálky vody,
- 3 vaječné bielky,
- 1 vajce,
- 1 PL stévia alebo kokosový cukor,
- 1 PL kokosový olej.
na dochutenie:
- 1 jablko,
- 1 nízkotučný jemný tvaroh,
- 1 grécky jogurt,
- 1/2 šálky hrozienok,
- 1 hruška,
- mletá škorica.
Postup
Ryžu 2 - 3 krát umyjeme v nádobe s vodou. Ryžu vložíme do hrnca, zalejeme mliekom vodou, osladíme a varíme za občasného miešania cca pol hodiny, kým vznikne hustejšia kaša. Do uvarenej vychladnutej kaše vmiešame jedno vajce a sneh z 3 bielkov.
Jablká aj hrušku si nastrúhame a vytlačíme prebytočnú šťavu, primiešame k nim grécky jogurt, škoricu a hrozienka, ktoré aspoň 10 minút odpočívali vo vode. Na plech vysypaný kokosovou múkou nalejeme polovicu ryžového cesta, prikryjeme ovocnou zmesou a zalejeme zvyšnou ryžovou hmotou.
Dáme piecť na cca 35 - 40 minút. 5 minút pred koncom pečenia nákyp potrieme tvarohom a posypeme troškou kokosového cukru alebo stévie a dáme zapiecť na 5 minút. Podávame teplé alebo studené, každému ako chutí. Želáme dobrú chuť!