FIT štýl ryžový nákyp

Iveta Škrabáková | 16. apríl 2019
ryžový nákyp, fit, fit štyl, ryzovy nakyp, rice pudding, ryza, fitness, tvaroh, jablko, hruška, mňam, večera, obed, tip

Ruku hore kto má rád sladké hlavné jedlá! Klasika, ktorú nám robievali aj naše mamky neomrzí. Radšej sme si ju ale trošku "ozdravili".

Suroviny

  • 2 šálky ryža basmati,
  • 2 šálky mlieko,
  • 1/2 šálky vody,
  • 3 vaječné bielky,
  • 1 vajce,
  • 1 PL stévia alebo kokosový cukor,
  • 1 PL kokosový olej.

na dochutenie:

  • 1 jablko,
  • 1 nízkotučný jemný tvaroh,
  • 1 grécky jogurt,
  • 1/2 šálky hrozienok,
  • 1 hruška,
  • mletá škorica.

 

 

Postup

Ryžu 2 - 3 krát umyjeme v nádobe s vodou. Ryžu vložíme do hrnca, zalejeme mliekom vodou, osladíme a varíme za občasného miešania cca pol hodiny, kým vznikne hustejšia kaša. Do uvarenej vychladnutej kaše vmiešame jedno vajce a sneh z 3 bielkov.

Jablká aj hrušku si nastrúhame a vytlačíme prebytočnú šťavu, primiešame k nim grécky jogurt, škoricu a hrozienka, ktoré aspoň 10 minút odpočívali vo vode. Na plech vysypaný kokosovou múkou nalejeme polovicu ryžového cesta, prikryjeme ovocnou zmesou a zalejeme zvyšnou ryžovou hmotou.

Dáme piecť na cca 35 - 40 minút. 5 minút pred koncom pečenia nákyp potrieme tvarohom a posypeme troškou kokosového cukru alebo stévie a dáme zapiecť na 5 minút. Podávame teplé alebo studené, každému ako chutí. Želáme dobrú chuť!