Plnené pečené papriky (vegetariánske)
Tentokrát sme si pre vás pripravili recept na chutné plnené papriky, plné šťavnatej zeleniny.
Suroviny
Papriky a plnka:
- 6 mäsitých paprík,
- 2 hrnčeky uvarenej hnedej ryže,
- 2 PL olivového oleja,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 väčšia šalotka,
- 2 stopkové zelery,
- 3 stredné cukety,
- hrsť kelových listov,
- ½ hrnčeka čiernych olív,
- hrsť čerstvej bazalky alebo petržlenovej vňate,
- 100 g feta syru.
Na omáčku:
- 1 hrnček nakrájaných cherry rajčín,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 2 PL oleja,
- chilli podľa chuti,
- 1 ČL soľ,
- väčšia štipka mletého čierneho korenia,
- 1 bobkový list,
- 1 PL oregano.
Postup
Papriky si pripravíme tak, že odrežeme vrchnú časť a vnútro vyrežeme. Spodok papriky potrieme troškou olivového oleja a položíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Plnku do paprík pripravíme nasledovne: do horúcej panvice, kde sme ohriali i olivový olej vložíme nakrájanú šalotku, zeler, cesnak a okoreníme. Povaríme do zmäknutia cca 5 minút. Potom pridáme cuketu, kel a varíme ešte cca 5 minút. Po 5 minútach pridáme olivy a zamiešame.
Na omáčku si na panvici zohrejeme olivový olej, do ktorého pridáme cesnak a necháme speniť. Pridáme rajčiny, soľ, čierne korenie, bobkový list, oregano a kto chce môže aj chilli. Necháme zovrieť a povaríme cca 15 minút, kým obsah zmäkne. Vo väčšej miske si zmiešame zeleninovú časť s polovicou omáčky, ryžou a nasekanou bazalkou.
Takto pripravenou zmesou papriky naplníme a polejeme zvyšnou omáčkou. Zakryjeme vrchom papriky a pečieme cca 20 – 25 minút. 5 minút pred pečením môžeme papriky posypať feta syrom a dopiecť. Dobrú chuť.