Plnené pečené papriky (vegetariánske)

Iveta Škrabáková | 18. apríl 2019
plnené papriky, pečené papriky, plnená paprika, vegetarian, bez mäsa, vegetariánsky, obed, večera, jedlo, mňam, paprika, pepper, stuffed pepper, plnka, cuketa, zeler, stopkový zeler, olivový olej, syr

Tentokrát sme si pre vás pripravili recept na chutné plnené papriky, plné šťavnatej zeleniny.

Suroviny

Papriky a plnka:

  • 6 mäsitých paprík,
  • 2 hrnčeky uvarenej hnedej ryže,
  • 2 PL olivového oleja,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 väčšia šalotka,
  • 2 stopkové zelery,
  • 3 stredné cukety,
  • hrsť kelových listov,
  • ½ hrnčeka čiernych olív,
  • hrsť čerstvej bazalky alebo petržlenovej vňate,
  • 100 g feta syru.

Na omáčku:

  • 1 hrnček nakrájaných cherry rajčín,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • 2 PL oleja,
  • chilli podľa chuti,
  • 1 ČL soľ,
  • väčšia štipka mletého čierneho korenia,
  • 1 bobkový list,
  • 1 PL oregano.

Postup

Papriky si pripravíme tak, že odrežeme vrchnú časť a vnútro vyrežeme. Spodok papriky potrieme troškou olivového oleja a položíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Plnku do paprík pripravíme nasledovne: do horúcej panvice, kde sme ohriali i olivový olej vložíme nakrájanú šalotku, zeler, cesnak a okoreníme. Povaríme do zmäknutia cca 5 minút. Potom pridáme cuketu, kel a varíme ešte cca 5 minút. Po 5 minútach pridáme olivy a zamiešame.

Na omáčku si na panvici zohrejeme olivový olej, do ktorého pridáme cesnak a necháme speniť. Pridáme rajčiny, soľ, čierne korenie, bobkový list, oregano a kto chce môže aj chilli. Necháme zovrieť a povaríme cca 15 minút, kým obsah zmäkne. Vo väčšej miske si zmiešame zeleninovú časť s polovicou omáčky, ryžou a nasekanou bazalkou.

Takto pripravenou zmesou papriky naplníme a polejeme zvyšnou omáčkou. Zakryjeme vrchom papriky a pečieme cca 20 – 25 minút. 5 minút pred pečením môžeme papriky posypať feta syrom a dopiecť. Dobrú chuť.