Grilovaná platesa so špargľou
Losos, treska či kapor sú ryby, ktoré konzumujeme tradične. Skúste si tentokrát pripraviť niečo výnimočné. Chutná platesa učaruje aj tým, ktorí ryby vo svojom jedálničku bežne nevyhľadávajú.
Suroviny
Na platesy:
- 2 ks platesy,
- 1 citrón,
- 1 PL olivový olej,
- 20 g masla,
- soľ podľa chuti,
- mleté čierne korenie.
Na špargľu:
- 400 g zelenej špargle,
- 40 ml balzamikový ocot,
- 30 ml olivového oleja,
- soľ,
- mleté čierne korenie.
Postup
Rybu si umyjeme, osušíme a gril zohrejeme na maximum. Zatiaľ čo sa nám gril rozohrieva nastrúhame si citrónovú kôru z dobre umytého citróna. Platesu položíme na gril, ktorého rošt sme si potreli olejom kožou hore. Kožu tiež potrieme troškou oleja a grilujeme cca 3 - 4 minúty z každej strany.
Minútu pred koncom grilovania teplú platesu dochutíme postrúhanou citrónovou kôrou, makkým maslom, soľou, korením a necháme dogrilovať ešte dve minúty.
Podávame s uvarenou špargľou a grilovanými či čerstvými cherry rajčinami.
Príprava špargle:
Do smaltovaného hrnčeka alebo menšieho hrnca si nalejeme ocot a privedieme do varu. Na miernom ohni prevárame 10 minút. Za túto dobu by mal mať takú konzistenciu, aby sme pri otáčaní hrnčekom ním mali pokryté dno. Je dôležité ho variť pomaly, inak zhorkne. Takto pripravený ocot necháme vychladnúť.
Očistenú špargľu potrieme olejom, osolíme, okoreníme a dáme na gril na 5 minút na strednú intenzitu. Špargľa by po ugrilovaní mala ostať chrumkavá, preto ju počas grilovania rovnomerne obraciame. Hotovú pokvapkáme octovým sirupom. Dobrú chuť!