Satay kuracie špízy s arašidovou omáčkou

Iveta Škrabáková | 11. júl 2019
satay, špízy, kuracie, grilovanie, recepty z grilu, recept, gril, bbq, barbecue, grilovačka, leto, fit, zdravie, zdravé, ázia, jedlo,

Výborné kuracie špízy na ázijský spôsob.

Suroviny

  • 600 g kuracích pŕs,
  • 4 PL sójovej omáčky,
  • 1/2 ČL strúhaného zázvoru,
  • 1 PL oleja,
  • 1 PL limetkovej šťavy.

OMÁČKA:

  • 150 g arašidov,
  • 2 PL oleja,
  • 250 ml kokosového mlieka,
  • 125 ml vody,
  • 2 PL trstinového cukru,
  • 2 PL červenej karí pasty,
  • podľa chuti soľ.

Postup

Kuracie mäso umyjeme, osušíme a napichávame na drevené alebo kovové špajdle ako vlnovku. Očistený zázvor nastrúhame a zmiešame so sójovou omáčkou. Touto zmesou mäso potrieme a necháme aspoň dve hodiny odpočinúť v chladničke.

Na prípravu omáčky pomelieme arašidy. V hrnci opražíme karí pastu, zalejeme vodou, kokosovým mliekom, pridáme pomleté arašidy, cukor a necháme povariť 15 minút. Dochutíme limetkovou šťavou. Odležané špízy grilujeme cca 15 minút z každej strany.

ENERGETICKÁ HODNOTA 1 ŠPÍZU: 167 kcal

BIELKOVINY: 28,6 g

TUKY: 4,4 g

SACHARIDY: 1 g

ENERGETICKÁ HODNOTA OMÁČKY NA 1 PORCIU (1/5 množstva): 253,8 kcal

BIELKOVINY: 8,6 g

TUKY: 3,2 g

SACHARIDY: 8 g