Satay kuracie špízy s arašidovou omáčkou
Výborné kuracie špízy na ázijský spôsob.
Suroviny
- 600 g kuracích pŕs,
- 4 PL sójovej omáčky,
- 1/2 ČL strúhaného zázvoru,
- 1 PL oleja,
- 1 PL limetkovej šťavy.
OMÁČKA:
- 150 g arašidov,
- 2 PL oleja,
- 250 ml kokosového mlieka,
- 125 ml vody,
- 2 PL trstinového cukru,
- 2 PL červenej karí pasty,
- podľa chuti soľ.
Postup
Kuracie mäso umyjeme, osušíme a napichávame na drevené alebo kovové špajdle ako vlnovku. Očistený zázvor nastrúhame a zmiešame so sójovou omáčkou. Touto zmesou mäso potrieme a necháme aspoň dve hodiny odpočinúť v chladničke.
Na prípravu omáčky pomelieme arašidy. V hrnci opražíme karí pastu, zalejeme vodou, kokosovým mliekom, pridáme pomleté arašidy, cukor a necháme povariť 15 minút. Dochutíme limetkovou šťavou. Odležané špízy grilujeme cca 15 minút z každej strany.
ENERGETICKÁ HODNOTA 1 ŠPÍZU: 167 kcal
BIELKOVINY: 28,6 g
TUKY: 4,4 g
SACHARIDY: 1 g
ENERGETICKÁ HODNOTA OMÁČKY NA 1 PORCIU (1/5 množstva): 253,8 kcal
BIELKOVINY: 8,6 g
TUKY: 3,2 g
SACHARIDY: 8 g